lördag 30 april 2022

"Glorian", Hanna Blixt

Glorian, Hanna Blixt. Förlag: Historiska media. Antal sidor: 266. Utgivningsår: 2021.

Bibliotekslån


"Högaktuell spänning i övervakningens tid

Ett nytt virus har precis svept över jorden. Även om naturen tillfälligt har fått återhämta sig har människan under alltför lång tid misskött planeten. Klimatflyktingarna är många, nationsgränser börjar suddas ut. Samhället präglas av övervakning med hjälp av drönare, mobiltelefoner och en ny produkt som ska rädda världen.

Under virusutbrottet har människan tvingats ta ett steg tillbaka, vilket har gett plats för djuren att ta sig in i samhällena. Men när livet börjar återgå till det normala vill inte djuren backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt – något som forskaren Caroline tror sig veta orsaken till. Någon vill till varje pris förhindra att sanningen kommer ut.

Glorian är en spännande framtidsskildring berättad ur fyra människors perspektiv. Den föräldralösa Annie som åtalas för ett mord hon inte minns att hon begått, hennes vän Walter, den tidigare väderforskaren Ben som blivit uteliggare och forskaren Caroline. Alla dras de in i en farlig härva. Ska de lyckas stoppa de krafter som vill mörklägga orsakerna till det som händer i samhället innan djuren tar över helt?

När djuren vaknar innehåller två delar: Glorian och Gränden. Med de två böckerna problematiserar Hanna Blixt aktuella teman – baksidan med övervakningssamhället och ny teknik, allt mot en fond av ett jordklot helt ur balans, där extremväder är det nya normala."


Fängslande bladvändare som även passar en yngre läsekrets. Intressanta aktuella teman och fantasifull spekulation kring framtidens fortsatta utveckling från ett nutida perspektiv och tendenser som redan finns. Enkelt, lättläst och med korta kapitel.

Ställde mig i kö för lån av andra delen Gränden, så snart boken var utläst. Och det får man väl tillstå tyder på en rätt givande läsupplevelse ändå.

Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!