tisdag 5 april 2022

Bond 2/3: Live and Let Die


 

Den åttonde Bond-filmen Live and Let Die (1973) är den första med Roger Moore i rollen som agenten. Svensk filmtitel: Leva och låta dö.


Kategori: Action, äventyr, thrillerFilmen är baseras löst på på romanen Live and Let Die (1954) av Ian Fleming, svensk boktitel: Leva och låta dö. Andra delen i bokserien om James Bond.
Åldersgräns för filmen: 15 år.


Filmbeskrivning:

"Tre brittiska agenter dödas på en och samma dag, men på olika platser i världen. Agent 007 får i uppdrag att undersöka morden, och spåren leder honom till den internationelle diplomaten Katanga, även känd i den undre världen som Mr Big - Harlems värsta gangster. Bond reser till New York och är nära att bli dödad. Han upptäcker snart att Katanga smider planer på att distribuera narkotika över hela USA."


Tre brittiska agenter, som befinner sig på vitt skilda platser, blir dödade. Gemensamt för dem är att de bedrev en undersökning kring Dr Kananga, San Moniques premiärminister. Bond beger sig till New York för att undersöka saken och blir där utsatt för ett misslyckat mordförsök. Spåren leder till en restaurang i Harlem där han tillfångatas av skurkar och träffar Solitaire, en kvinna som spår i tarotkort. Vad finns det för samband mellan San Moniques premiärminister och skurkarna i Harlem? Hade för egen del velat stanna i beskrivningen där, men filmens citerade beskrivning ovan avslöjar förstås lite mer. Nåja, ingen stor giftspindel i denna film, men väl giftormar, alligatorer, krokodiler och hajar. Och biljakter förstås, samt båtjakt, den vådliga dubbeldäckarbussfärden var trevligast. Kusliga voodoo-ceremonier ingår, och de sedvanliga explosionerna såklart. Extra mycket allt i en rätt komplicerad story. Roger Moore gör en lysande debut som Bond. Jane Seymour (som var så utmärkt bra i serien Dr. Quinn) spelar rollen som Solitaire.


Filmens längd: 1 tim 45 min.

Ginza: DVDBlu-rayInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).