torsdag 14 april 2022

Skärtorsdagsläsning: Jakten på Röd oktober

 

"Som pojke kände, snarare än förstod Ramius att den sovjetiska kommunismen var likgiltig för grundläggande mänskliga behov. I tonåren mognade hans tvivel. Folkets bästa var ett lovvärt mål i sig, men då man förnekade människans själ så slog marxismen bort grunden för mänsklig värdighet och individuellt värde. Redan tidigt hade Marko haft en klar uppfattning om vad som var rätt och vad som var orätt, en uppfattning som inte överensstämde med den statliga doktrinen."

Ur Jakten på Röd oktober av Tom ClancyBlev nyfiken på den här technothrillern efter att ha sett The Real Hunt For Red October, riktigt intresseväckande dokumentär från 2021, se den.

Första boken jag läser av Tom Clancy, och har på känn att det inte lär bli den sista.

Utgavs 1984 och är väl antagligen författarens mest kända roman(?). Handlingen utspelar sig alltså under Kalla kriget.

(Påskläsutmaningen - uppdateringar)

I den amerikanska actionthrillerfilmen från 1990 (med samma titel som boken) spelar Sean Connery rollen som fartygschefen Marko Ramius på den sovjetiska ubåten Röd oktober. Minns den som bra, vill se den igen!


Ginza

Beskrivning för film: 

"En ny, tekniskt överlägsen rysk atomubåt, "Röd Oktober", har kursen inställd på USA:s kust under ledning av kapten Marko Ramius. Den amerikanska regeringen tror att Ramius planerar att anfalla, men CIA-analytikern Ryan tror annorlunda. Han misstänker att Ramius tänker hoppa av, men han har bara några få timmar på sig för att hitta honom och bevisa det - eftersom hela ryska flottan och flygvapnet också försöker hitta honom. Jakten är igång!"


3 kommentarer:

  1. Känner till både film och bok, men har aldrig sett eller läst, undrar om man ska göra det, känns lite som en "klassiker" om Kalla kriget.

    SvaraRadera
  2. Har både läst boken och sett filmen.

    SvaraRadera
  3. Jag har sett filmen med Sean Connery minns den som mycket bra.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!