måndag 4 april 2022

Bond 1/3: Dr. No


"World domination, same old dream. In England, our sanitariums are full of men who think they are Napoleon. Or God."  ―  James Bond


Första filmen om James Bond bör väl alla känna till är Dr. No (1962)? Svensk filmtitel: Agent 007 med rätt att döda. Den brittiska spionfilmen, med Sean Connery i huvudrollen som underrättelseagent, blev en publik- och kassasuccé. Stilbildande för kommande Bondfilmer.


Kategori: Action, äventyr, thriller
Filmen är baserad på romanen Dr. No (1958) av Ian Fleming, svensk boktitel: Döden på Jamaica. Sjätte delen i bokserien om James Bond.Ian Flemings romaner om James Bond:

Casino Royale (1953)

Live and Let Die (1954)

Moonraker (1955)

Diamonds Are Forever (1956)

From Russia, with Love (1957)

Dr. No (1958)

Goldfinger (1959)

Thunderball (1961)

The Spy Who Loved Me (1962)

On Her Majesty's Secret Service (1963)

You Only Live Twice (1964)

The Man with the Golden Gun (1965)


Kortare berättelser:

For Your Eyes Only (1960)

Octopussy and The Living Daylights (1966)

 

Åldersgräns för filmen: 15 år.


Filmbeskrivning:

"Hans namn är Bond, James Bond. Och i sin explosiva filmdebut störtar Ian Flemings odödlige actionhjälte genom ett av sina mest spektakulära äventyr. Som här kämpar mot den mystiske Dr. No, en vetenskapsman besatt av att förstöra USA's rymdprogram."


James Bond skickas av sin chef M till Jamaica, då agenten Strangeway och hans sekreterare där blivit mördade (eller ja, det vet man först senare, de är till en början helt enkelt försvunna). Efter ett antal mordförsök på Bond och undersökningsfynd i form av radioaktiva stenprover leder sökandet efter svar till den mystiska ön Crab Key. På ön möter agenten snäckskalssamlaren Honey Ryder (Ursula Andress) och de blir tillfångatagna av skurken Dr. No, en ondskefull kines som planerar att sabotera amerikanska raketuppskjutningar vid Cape Canaveral. Sen avslöjar jag inget mer. Har naturligtvis sett filmen flera gånger förut och den var absolut värd att se igen som de flesta Bond-filmer, särskilt de med Sean Connery (enligt min mening den bästa i rollen).


Filmens längd: 1 tim 45 min.

Ginza: DVDBlu-ray1 kommentar:

  1. älskar de gamla filmerna, såg en ny precis före jul på bio.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!