måndag 25 april 2022

"Tidsfursten", Henrik Robert Karacs

Tidsfursten, Henrik Robert Karacs. Visto Förlag. Antal sidor: 318. Utgivningsår: 2021.

Recensionsexemplar.

 

"En tragedi i Amazonas djungler och en avslöjad livslögn leder till ett uppbrott i unge Vincent Ivarians liv. Trots varningar inleder han ett sökande efter sina rötter som han av okänd anledning skildes från som barn. Släkten visar sig härstamma från klanväldet Lisfarn med anor från vikingatiden vars medlemmar tycks ha obegränsat med tid och makt.

När deras mörka skuggor fördunklar Vincents tillvaro inser han att de utgör ett hot mot hans liv. Lisfarns innersta krets har aldrig slutat leta efter honom. De vill ha något som sinar och som bara han kan ge dem. Tiden!

I spänningsromanen Tidsfursten blandas äventyr och passion med filosofiska funderingar om tiden som begränsande faktor i våra liv."


Riktigt spännande och fantasifull thriller med färgstarka karaktärer, engagerande intriger, och en handling som utspelar sig på flera intressanta platser runtom i världen med inkännande miljöbeskrivningar - att även Roslagen fick vara med på ett hörn var förstås synnerligen trevligt enligt mig.☺

Äventyret rymmer en hel del: fantasy/science fiction, filosofiska tankar om tiden och den mänskliga civilisationens utveckling genom historiens gång, övernaturligt seglivade vikingaklaner med dolt världsherravälde - typ hemliga makthavare som agerar i det fördolda (konspirationism funkar ju så oerhört bra som underhållning!), en kärlekshistoria, konstnärskap och finansvärlden. Finansvärlden begriper jag mig inte alls på, men tyckte ändå att den brokiga mixen pusslats ihop utmärkt helgjutet och fängslande. Berättelsen avslutas dessutom på ett sådant sätt att man liksom förväntar sig en fortsättning. Kanske har jag fel, men man kan ju alltid hoppas.

För visst är det även så, att man vill veta hur det kommer att gå för Vincent och Aicha och med allt det andra, vidare utmaningar som väntar och hur hela mänsklighetens fortsatta öde blir framöver i denna fiktiva värld (utan Lisfarn?). "History doesn’t repeat itself, but it often rhymes".

Tidsfursten är en annorlunda och välskriven debutroman som överraskar på många sätt. Tänkvärd, fantasifull och mycket underhållande. Läs den!

Smakprov


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!