söndag 9 april 2023

Tigern

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Bestämde mig idag för en lite längre smakbit ur Det här är en svensk tiger (2019), Aron Flam. Sid. 151-152, från kapitel Fabeln om Den Svenska Tigern:


 [...] "Den befinner sig högst upp i näringskedjan. Men ska man tro Den Ryska Björnen, och det ska man faktiskt inte, så skryter han gärna vitt och brett om att Den Svenska Tigern inte har velat slåss sedan den fick ordentligt på pälsen av Björnen vid slaget i Poltava 1709. Och det kanske finns ett korn av sanning i det? Den Ryska Björnen har dock en tendens att bli sentimental och drömma sig tillbaka till "fornstora dagar" varje gång den dricker, och dessvärre dricker den hela tiden. Dessutom hade Den Ryska Björnen aldrig kommit ut ur urskogen om det inte var för att Tigern var där och rev den i Novgorod för 1000 år sedan! Då hade Den Ryska Björnen inte ens ett skriftspråk. På den här tiden var Den Svenska Tigern i och för sig en dödskrigarkult. Den älskade att döda, och den ville inget hellre än att själv dö i strid. Vikingarnas högsta mål i livet var att dö i strid så att de kom till Valhalla, himlen, som bestod av att slåss hela dagarna tills man dog, varpå man återuppstod, festade hela natten, för att sedan slåss hela dagen efter tills man dog och så vidare i all evighet. Det är alltså en något annorlunda version av himlen än den som dominerat de senaste tvåhundra åren, men våra förfäder kunde i alla fall skriva. Den Svenska Tigern slutade inte kriga förrän hundra år efter Poltava. Och det är inget fel med att vara neutral. Det är listigt. Ett taktiskt val av en liten nation inträngd mellan stora grannar. Och det är inte dumt att tycka det är dumt att bråka. Problemet är bara att ibland är det dumt att inte bråka. Det borde vi svenskar – som inte bråkat på så himla länge – ha lärt oss vid det här laget."


Fler smakbitar (för sista gången?) hittas idag här.


8 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten, det får vi väl hoppas att det kommer fler smakebitar

  SvaraRadera
 2. Tänk vilket genomslag den slogan har haft om "en svensk tiger"

  SvaraRadera
 3. Jag är verkligen nyfiken på den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Om neutral betyder att inte ta ställning mot sådant som är fel så vill jag faktiskt inte vara neutral. Precis som smakebiten avslutas.

  SvaraRadera
 5. Jag såg denna slogan när jag besökte en militäranläggning uppe i Höga kusten förra året. Vilken genre denna bok är vet jag inte riktigt. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. jo, tiga ska man när spionerna springer omkring

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. intressant bok. tack för smakebiten! hoppas att vi får ha söndagssmakebitarna kvar

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!