onsdag 19 april 2023

"Den sista striden", Nils Resare

Den sista striden, Nils Resare. Förlag: Mondial. Utgivningsdatum: 2023-01-24.


"Michael Rawlinson var en av Sveriges främsta underrättelseofficerare, med topphemliga uppdrag över hela världen. Tills allt en dag rasade samman.

Efter att ha börjat gräva i en korruptionshärva på Balkan insjuknar Michael i en misstänkt förgiftning. Samtidigt som han kämpar för sitt liv tar uppdraget en plötslig vändning. Någon försöker röja undan spåren. Men efter vad? Och varför?

Den sista striden är historien om en av Sveriges hemligaste personer. Journalisten Nils Resare öppnar genom Michaels berättelse dörren till en värld märkt av konspirationsteorier, lögner och ren maffiaverksamhet. Genom unika källor får vi en sällsynt inblick i hur underrättelsearbete går till, och vad som händer när man kommer fel människor på spåren."


En hemsk tragedi och en helt otrolig historia hämtad ur en fullständigt okänd verklighet för breda allmänheten! Finns så mycket i detta reportage som är häpnadsväckande. Första kapitlet kan man läsa här: SvD publicerar utdrag ur Nils Resares bok ”Den sista striden” | SvD.

Som ni förstår (om ni nu läst utdraget ovan) så är det alltså en riktigt komplex och snårig härva, som jag inte alls kommer att försöka återberätta här. Men kan säga såhär: har fått en nyanserad bild av EU (och Italien för all del), för att uttrycka det vagt. Det borde vara väldigt viktigt att EU står starkt och enat i nuvarande världssituation, och då blir det väl ännu mer nödvändigt att de bekämpar all tänkbar korruption som svärtar ner förtroendet för unionen?


"Uppsågat kassaskåp, mystisk hårddisk och misstänkt förgiftning. Historien om den svenske underrättelseofficeren Michael Rawlinson är som hämtad ur en film.
Nya uppgifter tyder på att en italiensk kollega förrådde Rawlinson, som utredde en korruptionsaffär med kopplingar till EU:s toppskikt."

SvD 2023-01-25, Alexander Hultman

 

SvD har nio artiklar i fallet Michael Rawlinson, varav en på engelska 2019: In English: Top secret EU-intelligence exposed in unsolved illicit opening | SvD. Pål Jonson (M), antagligen den mest förnuftiga ministern i nuvarande regering, har tidigare engagerat sig i det här fallet i en skriftlig förfrågan. Han ska även 2020 ha ifrågasatt den provocerande utnämningen av den (i förfrågan nämnde) kritiserade italienske åklagaren, som blev vice chef inom EU:s nybildade åklagarkontor, en myndighet för att utreda korruption!

Även om fallet är komplicerat är boken välskriven och respekterande med mycket medkänsla. Det är ingen tjock bok, så alla klarar nog av att läsa den. Man lär sig mycket, det lovar jag. Också om situationen på Balkan.


"Kollegerna har låtit gravera in några ord i en stenplakett som står uppställd vid kistan. Orden är en direkt referens till Michaels sista strid för rättvisa – en strid som han inte lyckades vinna.

Ibland upplever du motgångar – inte för att du har gjort något fel – utan för att du har gjort något rätt.”"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!