lördag 8 april 2023

Josef Stalin : En historia om terror och förtryck

 

 

"Alltså strävade Lenin, Stalin och de andra bolsjevikerna efter att upprätta världens första icke-religiösa samhälle, där trosutövandet hade ersatts av "statlig ateism"."



Josef Stalins kommunistiska skräckregim med "socialistisk realism" startade på 1920-talet och pågick fram till hans död 1953. Vid det kommunistiska maktövertagandet var befolkningen till största del troende. Kristendomen ansågs enligt traditionell marxism som ett borgerligt opium för folket och fiendens ideologi. Kyrkor och dess egendomar konfiskerades och sekulariserades, biskopar och präster dödades, religiöst utövande riskerade förföljelse, ateism lärdes ut auktoritativt i skolorna och en organisation grundades för repression av religion. 

Läser Josef Stalin : En historia om terror och förtryck av Dick Harrison. Kombinerar idag Veckans mening med Påskläsutmaningen.

En tanke denna vårlikt soliga påskafton: Det första som står högst upp när man googlar "Svenska kyrkan" är digitaliseringsinitiativet "Gå ur Svenska kyrkan", varför är det just det som toppar? Är det något de flesta anmodas göra nu när Svenska kyrkan tydligen för de flesta uppfattas som kollektivistisk vänster, mer ett politiskt samfund än ett religiöst samfund?


Påskläsutmaningen - uppdateringar


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).



2 kommentarer:

  1. En vedervärdig regim!

    Jag antar att någon organisation har betalat för att få ut budskapet att gå ur kyrkan när man söker efter Svenska Kyrkan.

    Jag förstår att du tyckte lite synd om Britta som låg på köksgolvet. Nu har jag i kommentaren till dig berättat vem Britta är :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sen kan man ju spekulera i vilka som sponsrar en sådan organisation och vilka de långsiktiga avsikterna är, om än väl dolda. Ibland är ju dessvärre inte allt vad det ser ut att vara. Varför skulle t.ex. Svenska kyrkan ha försökt inleda samarbete med Muslimska brödraskapet om det inte vore för politiska intressens påverkan i bakgrunden? Islamismen (genom ökad islamisering) i Sverige kan nog tänkas bli något att ge mer fokus framöver, trots att det är den där sortens ämne som är lite tabu att diskutera och granska. Aldrig bra när religion mixas ihop med politik.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!