måndag 17 april 2023

"Josef Stalin", Dick Harrison

Josef Stalin, Dick Harrison. Förlag: Historiska Media. Antal sidor: 160. Utgivningsdatum: 2022-09-19.


 

"Efter att ha manövrerat ut samtliga konkurrenter på 1920-talet härskade Josef Stalin enväldigt, med brutalast möjliga metoder, över Sovjetunionen ända till sin död 1953.

Epoken präglades av ett närmast obegripligt förtryck, med svältkatastrofer, obarmhärtiga utrensningar, skenrättegångar, skapandet av det gigantiska fånglägersystemet Gulag och en hårdhänt likriktning av hela kulturlivet. Dick Harrison ger en samlad bild av Stalineran, med fokus på repressionen som sådan: omvandlingen av det sovjetiska samhället, uppbyggnaden av lägersystemet, massakrerna på oliktänkande och konsekvenserna av den statliga kontrollen av film, litteratur och konst.

Boken ingår i serien Världens dramatiska historia."Mycket bra bok av Dick Harrison! För att försöka förstå Ryssland och den nuvarande världssituationen bättre så måste man antagligen få bättre insikt om Stalintiden, liksom tiden före och efter. På det här sättet fungerar det utmärkt och kunskapen kan dessutom säkert nå flera läsare p.g.a. bokens mindre omfångsrika format (se sidantalet) med mycket luft, kortare kapitel och bra uppdelning. Ändå upplevs den riktigt komplett, alla viktiga delar tycker jag finns med, utan att sätta skygglappar inför det fasansfulla eller ideologiska, nyttigt vetande om repression.

Även: Veckans mening


1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!