söndag 2 april 2023

Floresmänniskan

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Läser lite i Vi människor : Mänsklighetens ursprung och våra glömda förfäder av Frank Westerman.


Indonesiska ön Flores år 2003, fyndet av ett skelett i en grotta:


"Det rörde sig om kroppsliga resterna efter en vuxen kvinna. Skelettet var ett fossil från urtiden. Visserligen var kvinnan vuxen, men när hon levde var hon inte mer än en dryg meter lång. Hennes ringa kroppsstorlek hade i sig inte behövt vara särskilt uppseendeväckande, om det inte vore för det faktum att även huvudet var litet. Exceptionellt litet. Hennes skalle var stor som en kokosnöt."

 ...  

"Floresmänniskan må ha varit ett nytt skott på människans släktträd, men ingen visste på vilken gren. Det gick inte ihop: LB1 hade inte större hjärnvolym än en apa, men var ändå intelligent nog att göra verktyg och jaga (om det vittnade djurknotorna och stenyxorna som man hittade runt omkring henne). Kombinationen verkade omöjlig."


Floresmänniskan kom man fram till hade vandrat (upprätt) på jorden för 18.000 år sedan. Hennes ättlingar dog ut för 12.000 år sedan p.g.a. ett vulkanutbrott.


"Och för att göra det redan så förunderliga ännu förunderligare: i samma grotta återfanns skelettet av en utdöd storkart. En gigant. När den stod upprätt var den här jättestorken nästan dubbelt så lång som Floresmänniskan (1,80 meter)."


I mitten av 1900-talet hade man funnit fossil efter vuxna dvärgelefanter med samma mankhöjd som en ponny på Flores. Man fann då även skelett av råttor stora som hundar, enorma sköldpaddor och ödlor, ödlor upp till 3 meter långa.


"Det som är stort på andra platser på jorden (elefanter), är litet på den här ön. Å andra sidan är de krypande djuren (sköldpaddor, ödlor, råttor) överdimensionerade. Den omvända världen på Flores: kan det finnas en bättre provträdgård för den som vill undersöka avvikelser och normer?
We go down the rabbit hole, förkunnade jag, och vi kommer inte att behöva Alice in Wonderland. Flores är ett underland, och det existerar på riktigt."


Visst associerar man till Doktor Moreaus ö av H.G. Wells, eller kanske sagofolket Hober i Tolkiens värld kombinerat med Jurassic Park? Eller, tänk om... (för att släppa loss fantasin) ...det experimenterades med dna på denna ö, vilka skulle det kunna ha varit som gjorde något sådant tror ni?👽 (Snälla, ta mig inte på allvar i detta!🙏😅 När det blir alldeles för mycket dystert tungt allvar måste man nog få låta fantasin flöda fritt och skämta ibland.)


Länkar till fler smakbitar den 2 april finns här


1 kommentar:

  1. Måste ha varit en märklig ö. Tänk om man fått komma dit när alla dessa arter fortfarande fanns. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!