lördag 1 april 2023

Att tiga om tystnadskultur
"Det viktigaste av allt är att man inte nämner att det finns en tystnadskultur."


Bakom snödrivor och tvåsiffriga minusgrader varje morgon är det sannerligen inte lätt att försöka locka fram våren genom all stelfrusenhet. Men narcissen klarade första natten ute, alltid något litet hopp om livet i det kylslagna.

Gör ett återbesök i boken Det här är en svensk tiger (2019) av Aron Flam. Och citerade meningen ovan kommer såklart från inledande delen därifrån.

Tänk t.ex. om man hade valt att hålla tyst efter att någon/några började misstänka det som senare kom att avslöja de s.k. "spionbröderna"? Det är inte alltid bra att vi svenskar "håller truten" och knyter näven i fickan, oavsett vad det gäller.

via GIPHY

När något är, eller verkar vara, fel så måste vi väl få säga ifrån? Det känns som den där kampanjen med den tigande tigern under andra världskriget fått en helt annan betydelse nu, allra särskilt tydligt blev det under och nu efter pandemin. Då 1941 var det en slags kampanj för att förhindra spionage från främmande makt, att folk skulle vara vaksamma kring sådant som kunde skada Sverige. Nu verkar det handla om att att hålla tyst om alla missförhållanden, om att upprätthålla en verklighetsbild som inte alltid stämmer med den verkliga verkligheten. Det stör mig. Det är allt annat än civilkurage att i alla lägen tiga. Att tiga kan helt sant vara den värsta lögnen.
Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).3 kommentarer:

  1. Tystnad kan verkligen vara farligt.

    SvaraRadera
  2. flera borde absolut ta bladet från munnen. men - tystnadskulturen finns och den är savåråtkomlig

    SvaraRadera
  3. Aron Flams bok är jag nyfiken på. Den fick ju enormt mycket reklam när den drogs in av statsmakten.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!