lördag 3 december 2022

Machiavelliskt ögonblick



"En stor internationell studie om kinesiska påverkansoperationer konstaterar, bland annat med utgångspunkt i vad som hänt i Sverige, att dessa genomgått vad som kallas för ett »machiavelliskt ögonblick«


Niccolò Machiavelli: "Det är bättre att vara fruktad än älskad."

Målet för Kina är alltså att skapa rädsla för att stöta sig med Peking. Sverige har tydligen av flera skäl bedömts som ett bra land för att testa strategin utomlands. Förutom som ett symbolland för demokrati och mänskliga rättigheter anses det varken vara ett för stort land för att utgöra ett hot mot Kina eller för litet för att andra inte skulle bry sig. Så nämns i sammanhanget också irritationsmomenten i den svensk-kinesiska relationen (t.ex. fallet Gui Minhai). Att kommunistiska Kina har sett Sveriges samhällsmodell som en slags socialistisk förebild (under lång tid präglad av Socialdemokraterna) lär väl också vara en anledning, antar jag. Sverige var första västland som hade diplomatiska relationer med Kina efter inbördeskriget 1949 då kommunisterna segrade, svenskt erkännande av regimen kom redan året därpå och skall i Folkrepubliken Kina ha uppfattats som tecken på Sveriges välvilja mot landet.

Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).



Fler meningar finns här


4 kommentarer:

  1. låter väldigt intressant

    SvaraRadera
  2. Ungefär som "keep your friends close and your enemies closer".

    SvaraRadera
  3. Jag är inte helt säker på att jag förstår allt, men tänkvärt är det säkert :)

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!