söndag 11 december 2022

En smakebit på søndag: En narkomans dagbok

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Så här kommer en bit ur En narkomans dagbok av Aleister Crowley. Sid. 145:


 

"Polisen tycker att det är farligt och besvärligt att ta hand om den nya brottsvågen. Dessutom är de för upptagna av att upprätthålla förordningar. England är helt annorlunda efter kriget. Man vet aldrig var man står. Ingen bryr sig om politik som förr, och ingen tänker på de stora frågorna.
   I skolan fick jag lära mig om Magna Charta och individens frihet, och hur friheten gradvis har ökat med beslut efter beslut, och så vidare och så vidare.
   Men nu godkänns alla möjliga inskränkningar av individens frihet under näsan på oss utan att vi får veta vad det gäller. För allt jag vet kan det vara brottsligt att ha grön hatt till rosa klänning."Och med det där "efter kriget" menar Louise alltså första världskriget.

Missbruket av narkotika lär ha ökat kraftigt i Storbritannien efter första världskriget. Soldater som använt droger i kriget tog med sig missbruket hem till sina hemländer. Enligt en slutnot i boken skall den brittiska lagen "Dangerous Drug Act" ha trätt i kraft den 1 september 1921. Antagligen ett sätt att få bukt på problemet, som alltså verkar ha drabbat Storbritannien riktigt illa, om romanens skildring är verklighetsnära.


Bokens baksidestext:

"Peter Pendragon och Louise Laleham gifter sig under ett rus efter att ha träffat varandra för första gången. När de under smekmånaden introduceras för heroin dröjer det inte länge innan de båda inser att de inte kan ge upp sitt missbruk.

I sina egna avsnitt av berättande uppvisar de en missbrukares desperata och dementa tankesätt, vilket ger texten en realistisk ton och känsla.

I stället för att övervinna missbruket introducerar Crowley sina karaktärer till början av sin egen religion, Thelema, som säger att användare kan bemästra sitt drogberoende och kontrollera drogernas påverkan över sig själva."


För övrigt kan man väl få tycka att det är fullkomligt bedrövligt att man i nutid pratar om att legalisera narkotika i Sverige. Hur är det ens möjligt?


Fler smakbitar finns här. Önskar er en fin tredje advent!


6 kommentarer:

 1. När jag läser baksidetexten så känns det lite som att den förespråkar drogmissbruk, i alla fall i sista stycket. Jaja, det finns mycket att säga om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte kommit så långt i boken så jag kan avgöra hur det är med den saken, men än så länge uppfattar man det ruggigt avskräckande med drogernas påverkan. Hemskt otäckt hur det sabbar människors hjärnor. Fullkomligt idiotiskt att vilja legalisera något sådant.

   Radera
 2. Att romantisera missbruk är obegripligt. Ibland kanske det inte är författarens mening, men det kan uppfattas så.

  SvaraRadera
 3. Skyttedal lär vara ensam om sin åsikt även inom sitt parti. Jag kan tro att den här berättelsen är omskakande, tror inte att jag vill läsa den men håller till fullomed dig. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Aleister Crowley var en speciell människa..

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!