Gryning, KG Johansson. Förlag: Tira Tiger Förlag. Antal sidor: 303. Utgivningsår: 2022.
Recensionsexemplar
"Den avslutande delen i en postapokalyptisk trilogi, efter Ljus och Mörker. 2400-talet är mörkt. Krig och katastrofer har avlöst varandra under flera hundra år. I norra Sverige är det fattigt och ödsligt efter att satsningar på miljövänlig konstgödsel och batteritillverkning, hållbara flygbränslen och fossilfria stålverk kollapsade under kriserna. Städerna längs Bottenvikens kust är döende och befolkas till stor del av zhusho, som är avancerade robotar eller konstgjorda människor – ingen tycks veta säkert. Naya föds i en sådan stad och växer upp under en tid när hopplösheten sprider sig. Men hon vill inte ge upp. Och det är alltid mörkast före gryningen."
Första boken Ljus handlade om Anyas liv från 2030-talet och framåt, en tid då klimatförändringarna nått katastrofläge. Mörker landar i 2300-talet och vi möter stockholmspolisen Yana som hamnar i en mordutredning. Den sista och avslutande delen Gryning (eller Gryning : Mörkertrilogin såg jag nu att den även kallas), i denna löst sammanlänkade bokserie, utspelar sig på 2400-talet, här är det Nayas liv och forskning som hamnar i fokus. Anya - Yana - Naya. Ja, ni förstår.
Framtidsscenariot känns suggestivt dystopiskt, allt har verkligen inte gått som planerat där uppe i norr. Själva sakens kärna är fängslande, d.v.s. det om "bruset", zhusho (konstgjorda människor), AI:s, mänskligt medvetande, simulerade världar bortom livet (uppladdade "själar") och så vidare. En vilt fantasifull spekulation över hur det vi upplever omkring oss i dagens situation kan komma att vidareutvecklas till i framtiden. Det underliggande normkritiska är säkert något yngre förstår sig på bättre än mig, och relationsförvecklingar finns för de som gillar sådant.
Berättelsen är utan tvekan en existentialistisk djupdykning. Naya tänker mycket på döden, något som antagligen de flesta gör alltmer med tilltagande ålder och/eller genom sjukdom/trauma, men även generellt i oroliga tider, kris och krig (sorg och lidande) i världen. Finns gott om återkopplingar till både vår verkliga nutid och tidigare två delar i romanserien, som även kan kopplas ihop med andra trilogier av författaren.
Via en sista genomgripande utforskning i Gryning sluts cirkeln. Det känns definitivt klart och fullbordat där med tron på en ljusare och hoppfullare värld. För såklart måste vi fortsätta tro och försöka sträva efter den, även när det känns som allra mörkast...
tror jag har denna oläst https://hannelesbibliotek.blogspot.com/
SvaraRadera