Här kommer fler tillbakablickar (sista för den här gången). Händelser okronologiskt för 1989:
Ayatollah Khomeini i Iran utfärdar dödsdom över författaren Salman Rushdie för romanen Satansverserna.
Republikanen George H.W. Bush blir president i USA (han efterträder Ronald Reagan).
USA och Sovjetunionen kommer överens om att 98 procent av ländernas kemiska vapen skall skrotas.
Sista sovjetiska soldaterna lämnar Afghanistan.
Tankfartyget Exxon Valdez går på grund och läcker olja i Alaska. Över 36 000 fat olja läcker ut med stora skador som följd. Fartygets kapten var vid grundstötningen berusad.
I Sovjetunionen omkommer över 800 personer då två tåg på transsibiriska järnvägen antänds i ett gasmoln från en läckande gasledning. Även tiotal hektar skog brinner upp.
Sovjetisk atomubåt havererar i Norska havet.
"Gorbyfeber" uppstår i Västtyskland när Michail Gorbatjov gör ett besök i landet.
Michail Gorbatjov avger ett löfte om tillbakadragande av samtliga kärnvapenbestyckade ubåtar från Östersjön.
Östtysklands stats- och kommunistpartichef Erich Honecker avgår.
Ungerska regeringen beslutar om nedmontering av landets del av järnridån och det påbörjades samma år. Detta bidrog senare till att fler sovjetstödda regimer i östblocket också föll. Det här året utropas Ungern till republik, landet inför flerpartisystem och parlamentarism.
Berlinmuren mellan Öst- och Västberlin öppnas.
Kommunistpartiets monopol avskaffas i Tjeckoslovakien efter att miljoner människor gått i strejk och krävt fria val. Vaclav Havel blir vald till president.
Inbördeskrig i Rumänien. Revolution bryter ut och presidentparet Ceaușescu avrättas.
Rättegången mot Christer Pettersson inleds. Misstänkt för mordet på Olof Palme döms han till livstids fängelse, frikänd samma år, men fortsatt huvudmisstänkt i Palmeutredningen.
Refaat El-Sayed (Fermentas förra ägare) döms till fem års fängelse för svindleri.
Konstitutionsutskottets slutbetänkande i Ebbe Carlsson-affären: Statsminister Ingvar Carlsson frias (leder minoritetsregering Socialdemokraterna åren 1986-1991).
Flyktingströmmen över Östersjön ökar. Svenska Invandrarverkets förläggningar räcker inte. Man har upprättat tältläger utanför Eslöv. Det blir inte lika lätt för flyktingar utan pass att få asyl i Sverige.
Enpartistyret upphävs i Algeriet.
Burma byter namn till Myanmar.
Studentdemonstration för frihet och rättvisa i Kina på Himmelska fridens torg (Peking). Hundratals studenter dödas i en massaker.
PK-banken (delvis statligt) köper Nordbanken, får namnet Nordbanken.
Första avsnittet av Seinfeld visas i USA.
Globen invigs i Stockholm.
Polen håller sitt första fria val på 40 år, bildar regering och får östblockets första icke-kommunistiska premiärminister.
Den socialdemokratiska utrikesministern Sten Andersson besöker Litauiska SSR och gör ett uttalade om att Baltikum inte var ockuperat av Sovjetunionen. Fick kritik för detta men försvarade det senare genom att han då menade att Baltikum var "annekterat", vilket han ansåg var något helt annat än ockupation, ur folkrättslig synpunkt.
Film från 1989:
Kategori: Äventyr, action, fantasy.
Åldersgräns: 11 år.
Längd: 2 tim. 2 min.
"Vi får se den unga Indiana Jones (River Phoenix) i ett av hans första äventyr. Det spännande fortsätter. Den vuxne Indiana Jones (Harrison Ford) ger sig av på ett farofyllt sökande efter sin far, en vresig doktor Henry Jones (Sean Connery). Nazisterna är ute efter den heliga graalen och har kidnappat Indys far som är världens främste expert i ämnet. Graalen har makt att både ta och ge liv. Indy och hans far kämpar mot klockan i denna tidlösa klassiker."
I tredje och näst sista filmen om Indiana Jones återförenas äventyraren med sin far Henry Jones (Sean Connery) i jakten på den heliga graalen, skatten som antas skänka evigt liv. Börjar med en inblick i Indiana "Indy" Jones liv som ung 1912, äventyren startar redan där och kopplas samman med filmens vidare handling 1938 (2 år efter Jakten på den försvunna skatten). Kan nog i princip se Indiana Jones filmerna hur många gånger som helst, alltid lika bra, så även denna där även favoritskådisen Sean Connery är med och gestaltar en far och son-relation helt utmärkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!