tisdag 6 december 2022

"Landsförrädaren", Anders Jallai

Landsförrädaren, Anders Jallai. Förlag: Lind & Co. Antal sidor: 551. Utgivningsår: 2011.


"I uppföljaren till den uppmärksammade debuten Spionen på FRA borrar sig Anders Jallai ännu djupare ner i Sveriges mörka efterkrigshistoria. Han gör det i en rafflande thriller som tar sin början när förre spionen och stridsflygaren Anton Modin får tillåtelse att under en natt läsa dokument i Säkerhetspolisens hemliga arkiv. Modin upptäcker en mapp över mordet på statsminister Paul Olofson och inser snabbt att mycket inte framkommit i mordutredningen. Samtidigt som han börjar läsa den hemliga akten dör Säpochefen Klas Berg i en hjärtattack, och strax därpå blir Modin avbruten i sin läsning och tvingas ut ur arkivet.

Han förstår att han fått se något som inte var ämnat för hans ögon och när Modin samma natt blir utsatt för ett mordförsök står det klart att han är något mycket stort på spåren. Trådar löper till dolda vapenaffärer på 80-talet, mordet på en tv-journalist, den hemliga organisationen Arla Gryning och det kalla krigets alla ljusskygga element och oheliga allianser.

I sin jakt på sanningen får Modin hjälp av bland andra Julia Steerback, som har ett förflutet inom både Försvarets radioanstalt, FRA, och dess amerikanska motsvarighet NSA. Tillsammans utmanar de starka krafter, däribland Modins förre chef Chris Loklinth, som leder den militära underrättelseorganisationen SSI.

Landsförrädaren är inte bara den spännande fortsättningen på Spionen på FRA, utan också en thriller som säger något om Sveriges dolda förflutna och den makt som än idag utövas bortom demokratisk kontroll. Utifrån sin djupa förtrogenhet med svenskt underrättelseväsen har Jallai skrivit en spänningsroman som känns skrämmande förankrad i svensk nutidshistoria."


Intressant spekulation i romanform kring Olof Palme, Palmemordet, ubåtskränkningar, m.m.. Mycket som är återkommande upprepningar, och en del möjligen överflödig utfyllnad. I övrigt en utmärkt spänningsroman i Modin-serien. Förbi rena konspirationsteorier har ju "Sveriges dolda förflutna" dessutom blivit betydligt mer synligt med tiden. Förr visste vi i allmänhet inte mycket alls. Och såklart, även idag finns många versioner av verkligheten. På både gott och ont.

Snart dags för Spionen på FRA 2.0 (väljer debutromanens uppdaterade och ocensurerade framställning från 2014). Tror det var bra att jag läste bokserien bakvänt. Har upplevt de senare böckerna som snäppet bättre.

En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!