måndag 19 december 2022

Moonfall

Film: Moonfall (2022).

Kategori: Science fiction katastroffilm, action, äventyr.

Åldersgräns: 15 år.

Filmens längd: 2 tim. 10 min.

Blu-ray


Beskrivning:


"I Moonfall slår en mystisk kraft ut månen från sin omloppsbana runt jorden och skickar den i hinder på en kollisionskurs med livet som vi känner det. Med bara veckor innan påverkan och världen på randen av förintelse, är NASA-chefen och före detta astronauten Jo Fowler övertygad om att hon har nyckeln till att rädda oss alla - men bara en astronaut från hennes förflutna, Brian Harper och en konspirationsteoretiker KC Houseman tror på henne . Dessa osannolika hjältar kommer att bege sig ut i rymden på ett omöjligt sista uppdrag, och lämnar bakom sig alla de älskar, bara för att upptäcka att de bara kan ha förberett sig för fel uppdrag."


Moonfall lär vara en av de mest kostsamma oberoende filmerna som någonsin producerats. Filmen tillkännagavs 2019 och inblandade länder var USA, Kina, Tyskland och Storbritannien. Alltså skall den delvis ha finansierats av ett kinesiskt företag, ett filmproduktionsbolag som 2019(?) - p.g.a. enpartistatens censur - hade tvingats skapa en kinesisk kommunistpartikommitté för att: "correct political orientation ... mix the core socialist values of the party deeper into the company’s blood". ... socialistvärden djupare in i företagets blod. Oj. Nåja, detta är inte allt. Att japanska Lexus hade tydlig varumärkesplacering var inget jag reagerade särskilt på, men hajade till då jag såg det Moskvabaserade it-säkerhetsföretaget Kaspersky* på skylt i filmen. Vilket man antagligen reagerar annorlunda på nu, efter allt som hänt.Filmen hade premiär i Los Angeles den 31 januari 2022 och i Kina den 25 mars 2022.

Hursomhelst, oavsett ovanstående, är det en film som överraskar genom att vara mer crazy än jag trodde. Fast på ett spännande sätt, onaturligt hjältedrama med lyckligt (och delvis öppet) slut mot alla odds. Gillar filmer med den här sortens karaktärer och relativt lyckliga slut (och en vag antydan till fortsättning), oavsett realism eller ej. AI kom in i bilden på ett oväntat sätt, och för att inte avslöja för mycket så är det bäst att jag inte skriver mer här.


*Den tyska cybersäkerhetsmyndigheten varnade företag för att använda antivirusprodukter från Kaspersky efter Rysslands invasion av Ukraina 2022. Det kunde finnas risk att ryska regeringen använde det Moskvabaserade företaget för att hacka andra länders it-system eller att Kasperskys teknik användes av ryska regeringsagenter för att i lönndom starta cyberattacker.
1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!