torsdag 22 december 2022

Funderingar till gofikat: Alltid julafton i "Leninland" för skrivande folk inom svenska kulturvänstern?


Läser och funderar...


Sovjetunionens skendöd. En historia om det moderna Ryssland (2021), Kristian Gerner; Hur ska det gå?; Kräftgångaren Vladimir Putin, utdrag från sid. 284-289:

"Det skenbart oskyldiga projektet Russkij Mir, Den ryska världen, är en nutida manifestation av tesen om en förestående världsordning under rysk ledning.
    En verklighetsfrämmande dröm blev regimen Putins gåva till det ryska folket. I början av 2020-talet ledde han sitt folk i kräftgång." [...]

   "Den del av befolkningen som fick sina åsikter från den statliga televisionen talade ofta i positiva ordalag om Rysslands särväg. Sextio procent av befolkningen ansåg att landet hade en sådan. Tio procent ansåg att det vore bäst att välja den europeiska vägen." [...]

"Kina hade haft en särväg i form av kulturrevolutionen 1966-1976. Den hade krävt 100 miljoner dödsoffer. Den handlade inte om att utveckla samhället. Den handlade om kampen om makten och Mao Ze Dongs maktvilja. Kostikov citerar en artikel av Lenin från 1923 där denne förespråkar en kulturrevolution – han använde det ordet – i Sovjetunionen.
   Stalin förverkligade Lenins rekommendation. Den ryska särvägen var enligt den ryske journalisten en katastrof som utlöstes av Lenin."


Forts. Hur ska det gå?; Vladimir Putin, Aleksej Navalnyj och kampen om framtiden, utdrag från sid. 293-298:

"Chefen för Rysslands säkerhetsråd hävdade att Navalnyj verkade för destabilisering av Ryssland, organiserade uppror och strejker och arbetade på att i Moskva framkalla det som hade skett i Kiev 2014. Syftningen var på hur folkmassorna på Oavhängighetstorget Majdan i Ukrainas huvudstad lyckades störta president Janukovitj. Det var denna händelse som utlöste den ryska annekteringen av Krim i mars 2014." [...]

"Sommaren 2020 framstod plötsligt utvecklingen i Belarus som mera löftesrik än den i Ryska federationen. I Belarus frigjorde sig ett stort antal människor, särskilt kvinnor i alla åldrar och unga människor av båda könen, från tillståndet av "inlärd hjälplöshet, resignation och fruktan". För Ryssland var detta fortfarande endast ett minne av framtiden hos Aleksej Navalnyj och hans unga supportrar." [...]

   "När jag skriver dessa rader våren 2021 är den ryska riksdagen, duman, i färd med att anta lagar som helt ska strypa det fria ordet, alla möjligheter till politik. År 2012, efter Putins återkomst till presidentposten för tredje gången, antog riksduman en lag om "utländska agenter"."


Det tredje partiet. Trean, sjuan... spader dam.

Läs boken så förstår ni.

Bokens författare Kristian Gerner är professor emeritus i historia vid Lunds Universitet. Det har nu i november i år släppts en nyutgåva av hans bok Rysslands historia med nyskrivet kapitel om Putins invasion av Ukraina, historisk bakgrund och framtida konsekvenser för Rysslands väg bort från Europa. Verkar spännande även den.OBS! Här finns en bra lista för alla som vill stödja UkrainaOrganisationer och projekt för att stödja Ukraina – Cornucopia?

Och i Sverige är vi många som vill se ett starkt stöd för Ukraina. Det om något kan ju göra en stolt:


Och vad var det han sa egentligen, Vladimir Solovyov (Putins regim-propagandist), presentatör i rysk statlig tv, helt nyligen? Granskade och översatte (kan inte garantera att jag översatt från den engelska översättningen helt perfekt, men någorlunda):

Vi uppmärksammar ylandet från alla sorters baltiskt nazistavskum och vi glömmer inte en enda skithög. För när uppgiften med den ukrainska nazismen är över, kommer där att vara en uppgift med den europeiska nazismen och deras starkast lysande representanter. En början med den baltiska och ett slut med den tyska nazismen som fortfarande är i full blom. Och vi kommer att fråga polackerna vilkas arméer deltar i den ukrainska kampen. Och vi frågar alla, vi frågar Macron och Frankrike som stödjer med vapen för att döda ryssar. Vi frågar alla: Skandinaverna, vi kommer inte att glömma något av det holländska(?). Vill ni ha en rättegång i Haag? Vi dömer er i Haag. Vi kommer till Haag som vi kom till Nürnberg* för att döma er skitstövlar. Vi kommer till Haag, vi återvänder till Paris som på 1800-talet, och vi återvänder till Berlin som på 1900-talet. Och på 2000-talet blir det nödvändigt att igen påminna de europeiska skitstövlarna att tänka på oss med respekt.


Paris som på 1800-talet? Va?


(We pay attention to the yapping of all kind of Baltic Nazi scum and we don't forget a singel scumbag. Because when the topic of Ukrainian Nazism is over, there will be the topic of European Nazism and their brightest representatives. Beginning with the Baltic and ending with German Nazism which is still in full bloom. And we will ask the Poles whose armies are taking part in fighting in Ukraine. And we'll ask everyone, we'll ask Macron and the French who supply arms to kill Russians. We'll ask everybody: the Scandinavians, we won't forget everything to the Dutch. You want a trial in the Hague? We judge you in the Hague. We'll come to the Hague like vi come to Nuremberg to judge you bastards. We'll come to the Hague, we'll return to Paris like in the 19th century, and we'll return to Berlin like in the 20th century. If in the 21st century it is necessary to remind the European bastards again to think of us with respect.)


*Nürnbergrättegångarna, för tyska tjänstemän anklagade för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, hölls mellan 1945 och 1946. Nürnberg valdes som plats mot Sovjetunionens vilja, de ville hellre att rättegångarna skulle ta plats i Berlin.


 


Värt sen att lägga märke till flaggorna i bakgrunden i denna bild - 21 december 2022 (Reuters: Medvedev på besök i Kina – diskuterade Ukrainakriget (omni.se)):"Kina är Rysslands viktigaste allierade och landets stöd anses vara avgörande för president Vladimir Putin."


För allt skrivande folk "med hjärtat till vänster" är det tydligen alltid julafton i svenska Leninland:Nej, det är inget obehagligt skämt eller påhitt, utan på fullt allvar - vad är det som händer?

 


Ja, sant vedervärdigt.

Och sorgligt.

Och vänstern har medvind i opinionen.

Hur tänker ni?

Kritiken finns nu, men den är alldeles för bagatelliserande och lam. Damen som försvarade den rosenskimrande Leninreklamen: "Om man uppfattar det här som tidningens åsikt så är det är olyckligt, men det är en annons". Att publicera en sådan annons går väl inte att försvara? (Branschtidningar hade annonser för Leninland – får kritik - DN.SE).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!