söndag 21 mars 2021

"Världen vi lämnar" - En antologi av Föreningen Arbetarskrivare

Världen vi lämnar - En antologi av Föreningen Arbetarskrivare (2020), Redaktörer: Jens Paulsson och Hanna Wikman. ISBN: 9789198183047

Recensionsexemplar (Flexband).


"Känn vibrationerna genom fotsulorna,
ta stöd mot rämnande väggar.

Världen vi lämnar är en samling röster från gator och golv, diskrum, byggnadsställningar, slamsugarbilar, restauranger, bensinstationer, järnverk, järnvägar och platserna däremellan. Det är poeter och prosaförfattare, visdiktare och tecknare. Det är vårdbiträden, tågvärdar, lokförare och nattarbetare i servicesektorn. Det är utgivna författare, skribenter med texter publicerade i tidskrifter och det är debutanter.

Föreningen Arbetarskrivares tolfte medlemsantologi tar dig genom texter och bilder som rör sig från den här världen, från underjorden, nätterna och hörnen av tillvaron, genom alienationen och främlingskapet inför vardagen i arbetet och tiden utanför, präglad av arbetet, för att röra sig vidare ut, bort och framåt mot andra världar när vi lämnar denna."


Först en slags teaser (med några av mig utvalda små utdrag/smakbitar), en presentation av alla värdefulla delar i helheten:


Mats Runvall - Nattdjur
"Mineraler till kretskort, batterier och kablar. Se på honom där, mannen med mustaschen pekar på en pojke i tolvårsåldern som leker med sonen, de jagar varandra på varsin sparkcykel. Den pojken har brutit kobolten i Kongo. Som slav. Kan du tänka dig? Ett sådant liv. Hursomhelst, fortsätter han, sen hamnar de här på gatorna i städerna. De är skräp. De håller i en månad, högst två."

Jesper Jundby - Mina polare

Jihye Brissman Wigren - En dag ska jag skriva om det här
"Någon gång ska jag skriva om det här. Men jag vågar inte så länge jag jobbar inom städ, eller hygien som det så fint ska kallas. Jag är rädd att det ska drabba mig. Fast när jag tänker på det vet jag inte om jag någonsin kommer våga."

Mika Wiborgh - Vandalhjärtan

Sanna My Lodin

Johan Hannu Fagervall - Järnverksnatt, Friskift, Järnverksblues, Eldstorm

Ylva Emel Karlsson - ur: BRIST
"Du är noggrann och motiverad och väl förtrogen med att gå över dina gränser och ändå få jobbet gjort. Du kan le igenom smärtan. Priset som skall betalas står du självklart för. Du är beredd att gå ner i tid för att orka."

Elliot Baron

Marie-Louise Hugmark - Tvånget

Stina Künstlicher - Diskrum, Krogen Kriget, Svempa, Tack för idag

Henrik Johansson

Erik Haking - Natten går mot dagen (en historia utan något slut)

Jan Samuelsson - Tillbaka på skottdagen
"Det finns de som säger att man fortfarande kan höra ekot av startskottet. Slutets startskott."


Marcus Regnander - Tystgöbbarn borti sankn

Ranjani Srinivasan - Monster

Kajsa Paulsson - En kund som bryr sig

Martin Joviken - Sugbilen

Sebastian Lönnlöv - Bärga

Helle Milegård - Svenskauppgift: Vad tänker du kring ordet arbete? Sista inlämningsdag 27/4 1979

Mija Åhlander - Det som var, Det som är, Var jag har

Micke Evhammar - Skiftbyte - sista dagen på bygge
  "Nu är klockan kvart i elva.
   Och det gör så förbannat ont! Ögonen är fuktiga av ilska och vanmakt.
   Knivar skär i rygg och höfter, fortplantar sig ut i lemmarna. Gör mig oförmögen att göra den där sista justeringen, ändra det som blivit fel. Slarvar över och hoppas att det inte syns.
   "Skiten ska ändå byggas in", ljuger jag mig till tröst.
   Det är där jag är nu. En som inte orkar, inte hänger med."

Ellen Nordmark - Ögon i lag, Bär barn och far genom betong, Vilan i en lins, Rosen skär i kinden, Insikt i solnedgång

Carl Krantz - Eviggeten

Petra Thorgren - Sally. Förortsdikt.

Anna Arvidsdotter

Marie Hållander - Landet

Emlan Wolke

Johanna Gustafsson-Ahlzén - Föreställ dig följande

Linnea Garli - Dubbelspår

Emma Rolén - Låt oss alltid avvika

Frank Jimmy Volovic - Jarmos brev
"De flesta var naturligtvis glada att någon äntligen hade velat investera i fabriken, att både deras egen och ortens framtid till slut hade tryggats. Bara några få var skeptiska. De lyssnade misstänksamt på riskkapitalisternas ord och sa sedan "vi  får se hur det blir"."

Vanessa Leontina Allerth - Meritor-Kalle

Johanna Carshall - DET BORDE FINNAS EN SKYLT DÄR DET STÅR NI KOMMER DÖ I FÖRTID OM NI INTE TAR ER HÄRIFRÅN VILKET NI ALDRIG KOMMER GÖRA FÖR NI ÄR HÄRIFRÅN



Jonna Joro - Gryningsbjörnen

Jenny Wrangborg - Lär dig sjunga tillsammans med andra innan sången förbjuds
"Var "vi", var "oss", var en i rörelsen åt andra hållet.
Låt inte dig sluta i dig själv."

Tomas Herngren - Den sista räddningen

Nino Mick - Snabbtåg 490, M-G, Briefingrummet, Slaget om luften kommer att avgöras på marken, Tjänstekupén, Det kommunistiska tåget

Karin Nilsson - Bassängsystrar

Camila Alexandra Hidalgo - Vi är de med ljusare uniformer

Stellan Sandberg - Min sista arbetsdag på gjuteriet

Freke Räihä - Jag letar efter en fras som kan förlösa allt  jag bär inom mig

Emil Boss - Ingen har berättat  för mig var vi ska gå!
"och ändå:
Låter inte framtiden
alltmer gaggig?
Rentav senil?"

Christine Bylund - Vår värdelösa tid
"Jag börjar märka tydligt vilka vi är. Chauffören och jag.
   De vars tid är värdelös.
   Vi möts i att i sista hand ses som människor, i första hand som arbetskraft, i första hand som ömkliga stackare utan tider att passa.
   Att vår tid är värdelös har bestämts i en upphandling där minsta möjliga kostnad är det som eftersträvas. I denna strävan är varken taxichauffören eller den så kallade kundens tid något i jämförelse med den tid som är pengar - som är kostnadseffektivitet och profit."


Stålverket, hemtjänsten, taxichauffören, disken, köksarbetaren, nattarbetaren på bensinmacken, på Subwayrestaurang, städarna, vid slamsugarbilen, kvinnliga byggarbetaren på byggarbetsplatsen, järnvägen, fabriken, vid arbetslivets slut, arbetskamraterna vid gjuteriet, m.m., m.m.. Besök platserna, möt människorna, i verkligheten, då, här och nu.

Föreningen Arbetarskrivares tolfte medlemsantologi är minst lika läsvärd som föregående Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar.

Här finns mycket som känns igen från yrken man haft, situationer som uppstått på arbetsplatser, och dessutom mycket man får inblick i för yrken och arbetsrelaterade situationer man bara betraktat utifrån. Samtidigt är det en tidsresa, och bokens uppdelning i tre (och illustrationen av uret som förändras) fyller en funktion. Världen vi lämnade var en annan än den vi gick till mötes.

Hursomhelst. Berättelserna och dikterna träffar mig rakt i hjärtat. Det är texter som öppnar upp, lyfter och lättar. Vilka bördor vi än bär. För hur det än är, vilken kamp vi än må ha, så är vi aldrig ensamma, tillsammans i den känslan blir vi ju ändå något starkare. Oavsett. Därför tror jag vi behöver den här sortens berättelser, mer än någonsin. Helt brilliant mix - läs!

(Min högsta önskan är att politiker och andra beslutsfattare läser böcker som denna)

Läs mer om Föreningen Arbetarskrivare här.

Tidigare blogginlägg om Världen vi lämnar finns här och här.


1 kommentar:

  1. är ännu inte riktigt klar med läsningen men alldeles snart. och klart är att jag håller fullständigt med dig. jag gillade förra årets antologi väldigt mycket och det blir toppbetyg för årets också

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!