torsdag 21 juli 2022

"Kvinnan som försvann Operation MUA 214", Johanne Hildebrandt och J.F. Sand

Kvinnan som försvann Operation MUA 214, Johanne Hildebrandt och J.F. Sand. Bokförlaget Forum. Antal sidor: 492. Utgivningsdatum: 2022-05-25.

Bibliotekslån


"”MUA 214 existerade inte. Någon hade gått in i den militära underrättelsetjänstens skyddade datasystem och skapat ett falskt ID-nummer för att godkänna Anna Löwenskölds säkerhetsprövning. Men vem, och varför?” När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Någon läcker hennes identitet och snart utsätts hon för en brutal påverkanskampanj med syfte att bryta ner både hennes person och hennes trovärdighet. I den kamp som följer ställs både rikets säkerhet och Alices egen familj på spel. Frågan är inte när Ryssland infiltrerar, frågan är hur mycket skada de redan har orsakat. En häpnadsväckande och klaustrofobisk thriller som bygger på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst."


Aktuell spännande thriller som låter oss uppleva en värld i vår värld som de flesta inte har någon som helst insyn i. Romanen bygger på verkliga händelser om hur Ryssland infiltrerar det svenska försvaret, något som givetvis gör det ännu mer rysligt. Verkliga händelser blandas med fiktion. En realitet är ju att hotet från spioner ökat i Europa under senaste decenniet, och Ryssland ligger bakom majoriteten av Europas alla spionfall.

Medförfattaren J.F. Sand är en pseudonym för en officer med erfarenhet inom svensk underrättelsetjänst.

Komplex historia, något för omfattande, väl beskrivna karaktärer och huvudkaraktären Alice hemska situation engagerar verkligen. Utmärkt att författarna inte håller igen vad gäller nödvändig samhällskritik, sådan finns generöst inbakad på ett snyggt sätt (hjälper nog till att Hilderbrandt kandiderat till riksdagen för Liberalerna, utan tvekan ett vinsttillskott av god kunskap, erfarenhet och engagemang).

Romanen skildrar på ett krypande obehagligt sätt hoten som finns i form av ryskt spioneri och påverkansoperationer. Något de flesta nog behöver öka medvetandegraden för, och att åstadkomma detta via en roman brukar ju funka för de flesta. Så ja, Kvinnan som försvann är ett väldigt bra boktips just nu, läs den!


1 kommentar:

  1. Verkligen en kuslig läsning och instämmer i att de lyckats baka in en del samhällskritik med finess. Huvudkaraktären ( o andra karaktärer) beskrivs nära och verklig - om ens hälften är sant leder det nog till bristningsgränsen för de flesta. Befriande att slippa karaktärer som dränkts i amerikanskt ’hjälte glorifierande’. Gillar det skickliga växlandet mellan två tidsperspektiv. Kanske något lång men väldigt spännande o svår att lägga ifrån sig! Läsvärd.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!