söndag 10 juli 2022

En smakebit på søndag: Blodsådd

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Smakbiten här hämtas från Blodsådd av Katerina Janouch. Sidan 178-179:

 
"Deas tankar? Lät löjligt och skitnödigt. Wilenius Värld? Nej, det förde tankarna till en katt och pelargonälskande pensionär. Hon funderade fram och tillbaka men kunde för sitt liv inte komma på något slagkraftigt. Allt som innehöll ord som Sverige, svenskt och nordiskt lät som rena främlingsfientligheten. Nordisk sanning. Svensk debatt. Sverigedebatten. Hon funderade hur dessa ord blivit så infekterade. Norden, ett så vackert ord, liksom Skandinavien. Men det var ord för vilka man numera måste skämmas. Nordisk fick man inte säga sig vara, man associerades till en nazist då.
   Hon blev stående vid fönstret, såg ut över den eviga motorvägen där ute.
   I'm on my highway to hell.
   Än sen då.
   Hon kokade kaffe och fortsatte röka. Att döpa bloggen till hennes eget namn kanske vara dumt, då fanns det verkligen ingen väg tillbaka. Å andra sidan hade hon ingen lust att kompromissa. Och hennes namn var hennes varumärke, så varför inte? Dea Wilenius Reportage, DWR, det lät nästan som DDR. Hon log för sig själv. DW Reportage fick det bli, det låg bra i munnen."

Deutsche Welle?😁
Nåväl, skämt åsido, läste ut boken i veckan och mitt omdöme finns här.


11 kommentarer:

 1. titeln lockar inte riktigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. En alternativ titel skulle kunna vara 'Så vind, skörda storm'. Huruvida det skulle vara mer lockande vet jag dock inte. :D

   Radera
 2. Märks ganska tydligt att Dea är ett alter ego till Katerina Janousch..

  SvaraRadera
 3. Anonym10 juli

  Inte läst något av Janouch. Tack för smakbiten!
  Bokdamen
  https://bokdamenblog.wordpress.com/

  SvaraRadera
 4. Jag läste feelgood av henne för många år sedan, hade missat spänningsserien. Sen har jag läst om hennes engagemang i högerextrema grupper och diverse uttalanden, och har inte läst något av henne efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det verkligen så då? Är hon inte bara oskyldigt anklagad? Ibland verkar det ju numera vara en metod för att tysta kritik från de som inte är hängivna socialdemokrater, d.v.s. genom någon slags rå mobbing och genom att anklaga dem för att vara högerextrema, "brunblåa" eller rentav fascister. Men jag vet inte, är verkligen inte alls insatt i hur det är. Tycker bara hon skriver bra och tar upp viktiga samhällsproblem och systemfel som alltfler inte vågar skriva om.

   Radera
 5. en kontroversiell författare förefaller det som. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Jag har lyssnat till Katerina när hon har hållit föredrag och intervjuats i teve för några år sedan. Hon hamnade ut i kylan pga sina åsikter och jag uppfattade henne som osympatisk. Självklart borde jag inte låta det påverka hennes skrivna böcker, men lusten att läsa henne finns inte. T%ack för smakbit

  SvaraRadera
 7. Nej, jag kan inte heller läsa Janouch längre.

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst något av Katerina Janouch än, men jag har en annan bok stående oläst i hyllan.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!