onsdag 6 juli 2022

Bond 2/3: The Man with the Golden Gun

 
Francisco Scaramanga: "You see, Mr Bond, like all great artists I want to create one indisputable masterpiece: the death of 007."


The Man with the Golden Gun (1974) är den nionde Bondfilmen och den andra filmen med Roger Moore i huvudrollen. Den svenska filmtiteln blev direktöversatt till rätt och slätt Mannen med den gyllene pistolen.


Kategori: Action, äventyr, thriller
Filmen är baserad på spionromanen The Man with the Golden Gun (1965) av Ian Fleming, svensk boktitel samma som filmen: Mannen med den gyllene pistolen (1965). Tolfte och sista delen i bokserien om James Bond."Bond må ha licens för att döda, men Scaramanga har en särskild talang för det. Han är en KGB-utbildad lönnmördare som lämnat ett spår av döda brittiska Secret Service-agenter efter sig, det vapen han valt är en guldpläterad Colt .45.
Bond får chansen att återvinna M:s förtroende, efter det att han utsatts för sovjetisk hjärntvätt och försökt döda sin chef. Uppdraget blir att avsluta Scaramangas liv innan lönnmördaren återigen slår till mot MI6. Bond reser till Jamaica under antaget namn och lyckas infiltrera Scaramangas organisation. Han upptäcker snart att lönnmördarens kriminella ambitioner utvidgats till att omfatta mordbrand, narkotikasmuggling och industriellt sabotage. Men värst av allt för Bond är att Scaramanga har en gyllene kula med siffrorna 007 som inskription, och han är mycket angelägen att den skall nå sin måltavla. Under den värmande karibiska solen står Bond inför en till synes omöjlig uppgift, att vinna en duell mot mannen med den gyllene pistolen."


Åldersgräns för filmen: 15 år.


Filmbeskrivning:

"Roger Moore är än en gång agent 007 i den nionde James Bond-filmen. Agent 007 hotas till livet av den galne mördaren med den gyllene pistolen, Scaramanga, spelad av Christopher Lee. Dessutom medverkar blonda och vackra Britt Ekland i en verklig Bond-klassiker som man inte får missa!"


M misstänker att lönnmördaren Scaramanga kommer att förhindra Bonds uppdrag att hjälpa en kinesisk forskare som vill fly Kina. Forskaren är involverad i att utveckla en slags komponent för solenergiomvandling, en "Solex", för att lösa Kinas energikris, en kris som även drabbat västvärlden. MI6 har mottagit en gyllene kula som dödshot mot agenten. Bond skickas på semester men inleder en utredning ändå, delvis med hjälp av MI6-agenten Mary Goodnight (Britt Ekland spelar den korkade Goodnight). Ombord på vraket av fartyget Queen Elizabeth, där MI6 har inhyst ett snett och vint kontor i Hongkong, får agenten uppdraget av M att hämta Solexen och döda Scaramanga. (I verkligheten skrotades det där fartygsvraket mellan 1974-75, så det exteriört filmade vraket är nu historia.) Bonds biljakt, med sheriff J.W. Pepper från Louisiana - en amerikansk stereotyp? - som oönskad passagerare, är minnesvärd med skruvat bilstunt där förarna lär ha använt ett riktigt tidigt dataprogram för att sedan kunna genomföra det i verkligheten. Fascinerande bara det. För övrigt spännande inspelningsmiljöer: Hongkong och Thailand. Det som i filmen kallas "Scaramangas ö" skall vara en ö norr om Phuket.


James Bond: "I mean sir, who would pay a million dollars to have me killed?"

M: "Jealous husbands! Outraged chefs! Humiliated tailors! The list is endless!"

 

Filmens längd: 2 tim. 5 min.

Ginza: DVDBlu-rayInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).