onsdag 6 juli 2022

Bond 1/3: Goldfinger"James Bond is back in action! Everything he touches turns to excitement!"


Goldfinger (1964) är den tredje filmen om James Bond. Svensk filmtitel: Goldfinger (inledningsvis Agent 007 och Goldfinger - svensk biopremiär 1965). Den brittiska spionfilmen, med Sean Connery i huvudrollen som underrättelseagent, blev en succé och stilbildande för efterkommande Bond-filmer, liksom att framgången satte fart på produktionen av andra verk inom spionagegenren.


Kategori: Action, äventyr, thrillerFilmen är baserad på romanen Goldfinger (1959) av Ian Fleming. Sjunde delen i bokserien om James Bond. Modernista gav ut den som e-bok 2020.

Bokbeskrivning:
"Auric Goldfinger må vara Englands rikaste man – men hans rikedom förvaras inte på banken. Han har samlat på sig stora lager metall, och på så vis dragit till sig misstankar från de överordnade på MI6. 

James Bond undersöker fallet och blottlägger ett finurligt system för guldsmuggling. Men Goldfinger förbereder något ännu större, sin mest vågade komplott någonsin: »Operation Storslam«. En guldkupp så enorm att den skulle kunna ta ner hela världsekonomin och lägga västvärldens öde i händerna på den sovjetiska organisationen för kontraspionage: SMERSH.

Goldfinger från 1959 är den sjunde romanen i serien om den hemliga agenten James Bond. I den ikoniska filmen från 1964 spelar Sean Connery rollen som Bond."

Åldersgräns för filmen: 15 år.


Filmbeskrivning:

"När världsekonomin sätts i gungning av en spekulant som köper guld i stora mängder, sätts James Bond på fallet. Han hamnar öga mot öga med hjärnan bakom transaktionerna - Auric Goldfinger, en guldsmugglare och internationell gangster. Goldfinger har en utstuderad och ondsint plan som går ut på att tränga in i Fort Knox och förinta den internationella ekonomin! Bara en man kan stoppa honom..."


Allt startar i Miami där agenten med hjälp av den kortlivade bondbruden Jill Masterson (Shirley Eaton) avslöjar fuskspelaren Auric Goldfinger. Tillbaka i London får han reda på att skurken Goldfinger även sysslar med guldsmuggling. Bond skuggar Goldfinger, och hans betjänt Oddjob dödar även den mördade bondbrudens hämndlystna syster, denna gång med en riktigt vass hatt. Skurkens verkliga mål uppenbarar sig, att göra USA:s guldreserv i Fort Knox radioaktiv (med en tickande bomb) och därmed oanvändbar, ett sätt för honom att göra sig själv rikare. Filmens handling utspelar sig i Schweiz, Miami och Kentucky (Fort Knox). Alltid ansett att detta är den bästa Bond-filmen på alla sätt, och det håller nog i sig tror jag. Väl sammanhållen story och snyggt filmad, intressanta inspelningsplatser. Man får tänka att filmen är från 1964 och att Kubakrisen (med kärnvapenhotet det innebar) 1962 hade satt djupa spår av återupplivad rädsla för just kärnvapen och mer påtagliga tankar kring radioaktivitet hos folk. Såklart utmärkt underhållande spionfilm, lagom mycket spänning, action och en pikant tryffering sval humor. Sean Connery spelar rollen som Bond för tredje gången och detta med bravur. Och javisst, Goldfinger var filmen då Bond själv för första gången hade den sedan ständigt återkommande repliken:

"A martini. Shaken, not stirred"


Filmens längd: 1 tim 45 min.

Ginza: Blu-ray, DVDInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!