fredag 22 juli 2022

"Ingen kan rädda dem alla", Monika Orski

 

Ingen kan rädda dem alla, Monika Orski. Lava Förlag. Antal sidor: 187. Utgivningsdatum: 2022-05-12.

Bibliotekslån


"Janusz Korczak fick tidigt ett intresse för barn i nöd. Han arbetade som barnläkare, skrev texter om utbildning och barns rättigheter och drev så småningom ett eget barnhem. När andra världskriget bröt ut tvingades barnhemmet flytta till gettot i Warszawa. Det blev en svår tid men Korczak fortsatte att göra allt han kunde. Trots flera möjligheter att fly valde han varje gång att stanna med barnen. Ända in i slutet, ända in i gaskammaren.

När 29-åriga Elsa får höra talas om Korczak blir hon direkt fixerad i att ta reda på mer. Vem var denna man som offrade sig själv för barnens skull? Hon läser allt hon kan hitta, ser filmer baserade på hans liv och blir mer och mer intresserad. Hon bestämmer sig för att skriva om honom, ovetandes om att resan i hans fotspår kommer förändra hennes liv.

"Ingen kan rädda dem alla" är en hjärtskärande roman baserad på den verklige Janusz Korczaks liv. Den varvar hans livshistoria med Elsas efterforskningar och tillsammans skapar de en vacker berättelse om uthållighet och medmänsklighet."


Janusz Korczak (pseudonym för Henryk Goldszmit 1878-1942), den här romanen baseras på hans liv. En pionjär vad gäller barns rättigheter, som slutligen dödades under nazisternas folkmord på judar i Polen. I slutet av livet levde han i Warszawas getto, dog i förintelselägret Treblinka 1942 tillsammans med annan personal och de 200 barnhemsbarn han försökt att rädda.

Mycket gripande roman. Den del som utspelar sig i nutid kanske försökte tolka den tid som var då ur ett nutida perspektiv, med något skeva jämförelser, detta störde lite, men annars oerhört bra skildring av ett intressant människoöde. Dessutom gav romanen på ett inlevelsefullt sätt historisk kunskap om Polen och om judarnas situation där under Henryks livstid - på det där sättet som gör att man vill forska vidare, något som verkligen är en utmärkt effekt. 

Monika Orski skriver som vanligt på ett medkännande, rättframt och lättillgängligt sätt som ger läsningen bra flyt. Ingen kan rädda dem alla är en varsamt berättad livshistoria - fängslande, vacker och oerhört sorglig - stark närvaro från första till sista sidan. En läsupplevelse, missa inte den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).