måndag 15 november 2021

"Vi kommer snart hem igen" av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting. Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur. Antal sidor: 99. Utgivningsår: 2018. Läsålder: 9-12 år.


"I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt. Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har med de överlevandes berättelser som grund skapat en angelägen och viktig bok.

Det visuella berättandet gör boken lättillgänglig, trots det svåra ämnet. Förutom vittnesmålen finns en tidslinje, en ordlista och en lärarhandledning. En bok som öppnar upp för samtal om det allra svåraste: om flykt, krig, antisemitism och främlingsfientlighet. Den passar barn och ungdomar från ca 11 år och upp.

Jessica Bab Bonde lever ett judiskt liv i Stockholm med sin familj. Tillvaron i Stockholm är en direkt följd av tidigare generationers flykt undan förföljelse. Hon arbetar som litterär agent och har många års erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen.

Peter Bergting är en prisbelönt serieskapare, illustratör och författare. Förutom seriealbum och fantasyillustrationer har Peter bland annat gjort omslag till böcker av J.K. Rowling och J.R.R. Tolkien."


En utmärkt bok på alla sätt, fint illustrerat upplägg, gripande vittnesmål. Text och bild gör att dessa traumatiska berättelser från Förintelsen kommer till liv. Oerhört viktig bok. Och otroligt starkt gjort av de som berättat om detta svåra de varit med om.

Samtalen efteråt, som nämns i bokpresentationen ovan, är absolut nödvändiga. Så även om läsålder är satt till 9-12 år, läs boken som vuxen först innan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).