fredag 8 oktober 2021

"De tolv majestäterna" av Mats Svensson

De tolv majestäterna av Mats Svensson. Förlag: Lind & Co. Antal sidor: 357. Utgivningsår: 2021.


"Det har gått fyra år sedan det avslöjades att Sverige i hemlighet länge varit en kärnvapenstat. I hela Europa blåser det kraftiga högervindar och i spåren av pandemin har det högljudda och populistiska partiet Sveriges väl tagit plats i riksdagen och tvingat fram ett allt mer auktoritärt samhälle. På Snogeholms slott i Skåne ska det hållas ett toppmöte mellan Europas tre kärnvapennationer: Storbritannien, Frankrike - och numera alltså även Sverige. Enorma krafter sätts i gungning när den mystiska sammanslutningen De tolv majestäterna vänder sig till den ökände legosoldaten Cornelis van Owen för att sabotera mötet. Det blir upp till poliserna Alina och Omar samt korpral Elinor Minsler vid P 7 på Revingehed att försöka avslöja och avstyra sabotaget. Men vilka är egentligen De tolv majestäterna? Och framför allt: Hur långt är de beredda att gå?

De tolv majestäterna är den fristående uppföljaren till Den trettonde bomben. Precis som i den första boken i serien bjuds läsaren på en högoktanig och tempofylld blandning av polisroman och technothriller."


Tyckte lika bra om denna uppföljare som Den trettonde bomben. Upplevde boken fängslande från start, kapitlen är korta och spänningsladdade. Efter en bit in i boken blir det rätt avancerat, militärt/teknologi/vapen, hängde väl inte med i allt sådant direkt, men det gjorde inte så mycket då spänningen höll i sig ändå, handlingen engagerade hela vägen igenom och karaktärerna kändes både realistiska och intressanta. Mycket bra miljöskildringar, och att landsbygden/skogen fick vara så mycket i fokus på ett så verklighetstroget sätt tyckte jag förstås särskilt mycket om.

Scenariot i en nära framtid är även det ruggigt trovärdigt. Tyvärr får man väl säga, eftersom det är rätt dystopiskt. Den här sortens spekulativa fiktion, som till viss del tar dagens samhällsutveckling vidare i en fullt tänkbar riktning, känns på något sätt extra värdefull och fyller en funktion. Här mixas: Övervakning, rymdkrigföring och avancerad ny teknik överlag, politisk populism, radikalisering, ökad kriminalitet, vapenhot och dödsskjutningar på öppen gata/torg, svårigheter/problem som uppstår i ett polisiärt och militärt samarbete, demokratihot, hemliga konspirationer, postpandemiscenario, o.s.v. ... Extra plus att författaren tycks väl insatt och kunnig. Tankarna som förmedlas genom historien är sådana som jag misstänker många av oss troligen nu har. Därför kan också böcker som denna nästan vara en aning "befriande"(?) att få läsa. D.v.s. du får den där bekräftelsen på att du aldrig är ensam om funderingarna kring vilket slags samhälle vi kan tänkas gå till mötes med nuvarande situation.

I första boken avslöjades att Sverige var en kärnvapenstat och i De tolv majestäterna skall landet till att bilda försvarspakt tillsammans med Storbritannien och Frankrike. Ett stort toppmöte skall komma att äga rum på svensk mark mellan de tre länderna, säkerhetspådraget är maxat inför tillfället. Samtidigt finns mäktiga krafter som inte ser med blida ögon på detta möte och den pakt som är i blivande.

Vill inte avslöja mer av handlingen än så, men en riktigt bra uppföljare (som fungerar att även läsas fristående) är det. Ser fram emot trean!

Se även:

En smakebit på søndag

Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).