fredag 29 oktober 2021

Berättelsen om hur ett företag tog över världen

 Har snabbläst igenom Facebook - den nakna sanningen av Sheera Frenkel och Cecilia Kang.

Utgivningsdag (Albert Bonniers Förlag): 9 september 2021.

Originalutgåvans titel: An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination.


Smakprov

Så tuktas en techjätte

Mycket som var väl värt att veta. Resulterade dessutom i att jag avregistrerade mitt Facebook-konto. Var förstås heller ingen flitig användare av plattformen till sist, men ville ändå veta mera om hur det där företaget påverkat människor och samhällen runtom i världen. Hur det eventuellt påverkat allmänna opinionen kring olika samhällsfrågor, politiken, demokratin och yttrandefriheten.

Förstår bättre nu. Var och en får bilda sin egen uppfattning. Men när man i ett bredare perspektiv förstår hur Facebook (kanske även Instagram?) tycks ha bidragit till ökad desinformation, ökat spridande av konspirationsteorier, polarisering, hat/avhumanisering (som ibland har orsakat hatmobbar, hot och våld), politisk propaganda och annat tokigt, så är det ett lätt beslut att logga ut för gott därifrån.

Boken behandlar ämnet ner i minsta beståndsdelar, från början till slut. Därför är den rätt omfattande och kompakt. Tog även upp hur plattformen användes av Trump, konspirationsrörelsen Qanon och vid stormningen av Kapitolium i Washington. Skrämmande läsning.

Facebook har hursomhelst funnits i sjutton år och ses numera som en "global supermakt".

Facebook bytte nyligen namn till Meta för att lyfta fram visionen om ett "metaversum". Vilket känns som en rysare bara det (Dystopian Prediction: https://futurism.com/the-byte/ar-pioneer-warns-metaverse).1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).