söndag 3 oktober 2021

En smakebit på søndag: De tolv majestäternaGenom den norska bokbloggen Betraktninger kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar ur böckerna vi läser (dock inte något som avslöjar för mycket av handlingen). Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.
Här hos mig avlöser den ena konspirationsthrillern den andra. För att inte blanda ihop alla konspirationer och hemliga sällskap var jag förstås tvungen att avsluta De Aderton (Anton Berg) innan det blev dags för De tolv majestäterna (Mats Svensson). Sidor för smakbit är 21-22:

 

"Woodland berättade för de övriga vad man visste om läget just nu och vad som hade påkallat det här mötet.
   ”Svenskarna, britterna och fransmännen planerar en ny allians i Europa, en allians mellan kontinentens kärnvapenstater. En självständig europeisk pakt utan oss. Man ska hålla ett toppmöte till sommaren, det är då fördraget ska skrivas. Det här är mycket dåliga nyheter för oss. Vi riskerar att helt tappa kontrollen över Europa om pakten blir verklighet, och utan den kontrollen är USA på sikt förpassat till en marginaliserad roll på det geopolitiska planet. Då blir det här Kinas och Rysslands århundrade.”
   Mike Collins, den äldre oljemiljardären från Texas, höjde sin röst."


 ...

Och nej, kan inte kalla ovanstående för spoiler, då bokens baksidestext även avslöjar situationen i situationen där alltså Sverige i den här fiktiva versionen är en kärnvapenstat.

Boken är uppföljare till Den trettonde bomben.

Perfekta böcker för den som gillar spänningsromaner.


6 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Kände inte till boken.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Det var en bok jag inte kände till.

  SvaraRadera
 3. Ja det var ord och inga visor. Vet inte om genren skulle funka för mig, jag har lite svårt att följa olika konspirationstrådar. Otroligt att du lyckas sadla om efter varje bok! Tack för smakbit

  SvaraRadera
 4. Konspirationsböcker är ju speciella. Ibland funkar det bra och ibland mindre bra.

  SvaraRadera
 5. Hm, den här kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten, ny bok.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).