söndag 24 oktober 2021

En smakebit på søndag: Det nya Kina


Genom den norska bokbloggen Betraktninger kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar ur böckerna vi läser (dock inte något som avslöjar för mycket av handlingen). Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Läser Det nya Kina : den repressiva stormakten (boken trycktes 2016), av Jojje Olsson. Kapitel 1; "Internet, media och informationsmonopolet"; ("Stänga ute och påverka"; smakbit från sidan 33-34):

 ... "I december 2014, då Lu Wei, Kinas nya internetchef, var på besök i USA så bara råkade boken The Governance of  China ligga framme på Zuckerbergs skrivbord. Denna bok publicerades i september samma år på nio språk, och är ett steg i ledet i byggandet av en personkult kring president Xi Jinping. De drygt 500 sidorna innehåller bland annat propagandafoton, citat och politiska teorier från den till synes helt ofelbara ledaren. Då kinesisk media fotograferade Zuckerberg med boken i hand sade han: "Jag har också köpt flera kopior av boken till mina kollegor. Jag vill att de ska förstå sig på socialism med kinesiska förtecken."
   Kritiken lät inte vänta på sig. Dissidenten Hu Jia, som sitter i husarrest i Peking, sade att aktivister runt om i Kina reagerat med besvikelse och ilska: "Zuckerberg är ett internetgeni som grundat Facebook, ändå är hans förståelse av kinesisk politik att likna vid en treårings snarare än en trettioårings". På Sina Weibo cirkulerade en animerad figur av Zuckerberg som rödgardist, viftandes med Xi Jinpings bok. Zhou Xiaozheng, professor i sociologi vid Renmin University i Peking, påpekade att Zuckerbergs fjäsk kom i en tid då internet blir allt mer kontrollerat och farligt, och sade att Zuckerberg "inte vet någonting om de riktiga förhållandena i Kina"."


Beskrivning hämtad från bokförlaget Historiska media (där även en utförligare beskrivning finns att läsa):


"Högaktuell bild av världens nya supermakt

Kina förändras i ett rasande tempo men supermaktens utveckling har nått ett kritiskt skede. Hur ser det nya Kina ut? Hur hanteras utmaningar som korruption, miljöproblem, stagnerande ekonomi och krav på mänskliga rättigheter? Och vad händer när Kina kraftigt ökar sin militära förmåga och driver en aktiv utrikespolitik, många gånger i konflikt med sina närmaste grannar.

Trots att Kina är ett av världens mäktigaste länder så brister rapporteringen och kunskaperna är ofta dåliga. I Det nya Kina ger journalisten och författaren Jojje Olsson en unik och heltäckande bild av vad som pågår bakom kulisserna. Han skildrar dagsaktuella händelser, övergripande förändringar i samhället och ger samtidigt en historisk bakgrund till dagens utveckling.

Jojje Olsson har arbetat som journalist på plats i Kina i snart tio år, och detta är hans tredje bok om landet. Han rapporterar även för en stor mängd svenska tidningar och magasin."


11 kommentarer:

 1. ett märkligt land, nu och då, intressant historisk serie i svtPlay nu, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Sorgligt att Zuckerberg är Xi Jinpings knähund. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. undrar hur boken skulle sett ut idag? det känns som om dethänder saker i rasande fart i Kina. tackför smakebiten?

  SvaraRadera
 4. Ja Kina vet jag på tok för lite om! Läste nyss om Ryssland, kanske dags för Kina sen. Fast just nu är jag fast i Afrikas djungler....
  Tack för smakbit

  SvaraRadera
 5. Kina är lite läskigt, tycker jag. Det tycker jag nog i och för sig om alla som försöker bestämma vad jag ska tycka om olika saker.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Säkert en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Kina läser vi om ibland i skolan. Det är ett fascinerande ställe både då och nu. Visst har de ingen kejsare längre men det är inte långt ifrån.

  SvaraRadera
 9. Det låter som en intressant bok. Ju mer man lär sig desto mer skrämmande känns det.

  SvaraRadera
 10. Tack för smakebiten jag önskar jag var intresserad av den typen av böcker.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Säkert intressant läsning.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).