söndag 16 december 2018

"Allt är en konspiration: En resa genom underlandet" av Kent Werne

Allt är en konspiration: En resa genom underlandet av Kent Werne. Förlag: Ordfront. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789170379734

"Låg USA:s regering bakom 9/11? Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? Många tror det. Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som fejkar terrordåd, skapar finanskriser, mördar olydiga politiker, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Och de sprider sin sanning genom böcker, filmer och i sociala medier, i en växande ekokammare.

Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

Kent Werne är frilansjournalist och författare med en rad avslöjande artiklar och reportageböcker bakom sig. På Ordfront har han utkommit med böckerna Du sköna nya hem (2010) och Amerikansk höst (2012). Han är född 1978 och bor i Stockholm."

Min första tanke då jag sätter mig ner och ska försöka skriva något om den här boken: "Hur sjutton skall jag göra den rättvisa, hur skall jag få så många som möjligt att vilja läsa denna viktiga bok?!" Många och många... nåja, de som kikar in här på min lilla anspråkslösa bokblogg är kanske inte så jättemånga, men de som gör det är verkligen uppskattade och jag vill alltid försöka göra mitt bästa när jag skriver om böcker jag läst och gillat sådär särdeles extra, som denna.

Viktig bok, hur då?
  • För att förstå samtida politik bättre.
  • Få en djupgående historisk bakgrund för en bättre insikt om sådant som sker idag.
  • Konspirationsteorier, desinformation eller "fake news" har blivit ett allt vanligare fenomen. Med internet, sociala medier och auktoritära ledare (som använder det i sitt maktspel) så tycks källkritik bli allt viktigare.
  • För att inse att de läskigaste konspirationsteorier som funnits (och fortfarande finns) har anklagat folkgrupper/religioner som ondskefulla fienden, att sådant konspirationstänkande kan leda till hemska folkmord, t.ex. den "judiska världskonspirationen" som ledde fram till Förintelsen.
  • Konspirationsteorierna leder ibland (under senaste valrörelsen inte minst!) till misstänksamhet mot journalistiken som en del av demokratin, och demokratin i sin helhet. Även på så sätt kan man ju faktiskt se det som ett hot mot demokratin. Att vissa av dagens politiker använder sig av det här är verkligen djupt tragiskt, det blir då så mycket viktigare för oss att kunna skilja på samhälls-/systemkritik och konspirationstänkande.
  • För att bli varse att social oro och ökade klyftor mellan samhällsgrupper ökar konspirationstänkandet.
Ja, det var bara några anledningar till varför jag vill att ni läser den här boken!


De roar och oroar, konspirationsteorier finns t.ex. om: Kennedymordet, Bilderberggruppen, flygets kondensstrimmor, mordet på Olof Palme, 11 september, bilbränderna i Göteborg, vaccinationer, klimatförändringarna, o.s.v..

Vilka föder och göder alla dessa konspirationsteorier, och vilka är de som tror på dem? Kent Werne presenterar olika konspirationsteoretiker i vår tid. Utan att förlöjliga, men med rättmätig kritik.

"På senare år har bloggararmén förstärkts av Lars Bern – författare och teknologie doktor med ett förflutet som vd i en rad storföretag – som bland annat menar att klimathotet är en bluff, att IS och flyktingvågen skapats medvetet av »globalisterna« och att »hyperförmögna oligarker« som Rothschild och Soros »med stor list fått den politiska klassen att spela med i en ny global världsordning«." 
Sid. 286; Allt är en konspiration

Och varför är det så många som tror på dessa (ibland heltokiga) konspirationsteorier?


Clas Svahn är också expert på området och förklarar lite mer kortfattat såhär:



Allt är en konspiration är en imponerande välskriven och oerhört spännande bok, t.o.m. underhållande, trots det allvarliga ämnet. Här varvas intervjuer med forskare och konspirationsteoretiker, besök på mässor och föreläsningar, reportage från olika intressanta platser, och en väl genomgående skildring av de historiska sambanden (otroligt värdefullt vetande!). En riktigt djuplodande forskning i ämnet, som på det här skickliga sättet att framföra det ändå blir lätt att ta till sig. När boken var färdigläst kände man sig definitivt klokare. Mycket välbehövligt att få samtiden mer begriplig, för vår tid nu är verkligen inte lätt att förstå sig på. Vid sidan därav infann sig även den där speciella tomhetskänslan som bara infinner sig då en sådär helt fantastisk bok är utläst.


1 kommentar:

  1. Kommer nog läsa den här! Jag har den men den är utlånad för tillfället :)

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!