onsdag 11 juli 2018

"Bortom portalen: en novellantologi från Fantastikportalen" av Oskar Källner, Anita Mederyd, KG Johansson, Hans Olsson, Boel Bermann, m.fl.

Bortom portalen: en novellantologi från Fantastikportalen av Oskar Källner, Anita Mederyd, KG Johansson, Hans Olsson, Boel Bermann, Marcus Olausson, Lupina Ojala, Linda Hallgren, Love Kölle, Ida Tellestedt, Alexandra Alexandersson. Fafner Förlag. Läste boken som bibliotekslån (häftad). ISBN: 9789198226768

"Tondöda zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Fantastikportalen presenterar stolt elva noveller från några av Sveriges vassaste fantastikförfattare"

Hade läst Bortom portalen 2 och tyckte då att även den första novellantologin från Fantastikportalen borde läsas, givetvis! Det skall erkännas att jag tyckte tvåan var snäppet bättre - om man skall se till helheten - men även i den här första fanns några starka stjärnor som gnistrade till sådär lite extra för mig.

De två antologierna kan såklart läsas oberoende av varandra och i båda har vinnande bidrag från Fantastikportalens stora novelltävlingar publicerats, tillsammans med noveller från förlagens författare bakom fantastikportalen (en sammanslutning av nischade förlag inom fantasy, dystopi, science fiction och skräck).

Noveller som ingår i Bortom portalen:

Emma 2.0 - Anita Mederyd
Marina - KG Johansson
Tidsögat - Hans Olsson
De vita - Boel Bermann
Sjung, kära syster - Marcus Olausson
En hemlighet i öknen dold - Lupina Ojala
Irrbloss - Linda Hallgren
Oppenheimer blues - Love Kölle
Väskan - Ida Tellestedt
De tomma - Alexandra Alexandersson
Jormungand - Oskar Källner

Av dessa är de vinnande bidragen: Emma 2.0 av Anita Mederyd, Sjung, kära syster av Marcus Olausson och De tomma Alexandra Alexandersson.

Som vanligt är det ju liksom på det viset att var och en hittar sina egna favoriter. Det som inte passar den ena funkar för den andra. Det är helt i sin ordning. Här väljer jag att nämna vilka just mina favoriter blev, och några ord kring dessa.

Emma 2.0 av Anita Mederyd
En av de två bästa i antologin (enligt mig). Framtiden med nanomedicin. Forskarvärlden gillar ju sannerligen prefixet nano. Kommer verkligen allt att kunna fixas med nanoteknik? Vill vi ha robotarméer i våra kärlsystem, nanorobotar i inplantat. Vilka risker kan vi föreställa oss? Läs denna kusliga science fiction-novell, en riktig skräckis! Science fiction, men redan till viss del i vår verklighet.

Marina av KG Johansson
Kuslig historia i ett dystopiskt framtidsscenario, ett väldigt översvämmat sådant. Vacker, sorglig och välskriven novell. Tidigare publicerad i författarens novellsamling Fyra kvinnor fyra flickor, som jag snart också kommer att läsa. Försöker läsa det mesta av det skönlitterära KG Johansson skrivit... men inte allt.

Tidsögat av Hans Olsson
En novell om vad förblindande manisk besatthet och girighet kan leda till. I fokus finns byggandet av en magisk spegel som låter betraktaren resa i tiden. Härligt annorlunda, väldigt detaljrikt, steampunk-aktigt utan steam. Fick dessutom en återträff med det mystiska förlaget... De Röda Alkemisternas Förlag, som redan fanns levande i mitt medvetande i ett annat sammanhang. Kul! Mer om det senare här på bloggen.

En hemlighet i öknen dold av Lupina Ojala
En av de två bästa i antologin (också enligt mig). Charmig och lustig steampunk-novell. Lättsamt underhållande, spännande och fantasifull. Helt underbara karaktärer som får ett och annat nytt perspektiv på tillvaron. Vill verkligen läsa mer steampunk. Och mer av Lupina Ojala.

Jormungand av Oskar Källner
Tidigare läst, och skrev då såhär: "Lina, just nyanställd på AUKOL (Avdelningen för Upphovsrättsrelaterad Kultur Och Litteratur), förstår snart att allt inte står riktigt rätt till på sin nya arbetsplats, och det gör det sannerligen inte alls! En av mina favoriter i samlingen. Lite portalfantasy, mer än så avslöjas inte." ... vilket gäller fortfarande. Roligt att läsa om den!

Vissa av de ingående novellerna var tidigare publicerade andra inte. För mig var det bara Jormungand jag tidigare (ur novellsamlingen Alfa och Omega) hade läst, men den var visserligen publicerad för första gången då just den här Bortom portalen utgavs.

Novellantologier som denna (och tvåan!) ger möjlighet att upptäcka nya intressanta författarskap, så ta en tur till alla dessa spännande världar bortom portalen, vidga vyerna. Förordet (av Jonny Berg och Erik Horned, Swedish Zombie) hade en sådan klok mening som jag till sist bara måste citera:
"När gränserna inte längre är absoluta så är människan och hennes tankar fria."
Absolut tjusigt och träffande formulerat.


Andra bokbloggare om Bortom portalen:
Bokhuset
Bokföring enligt Monika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!