Citerad innehållsbeskrivning samt författarinfo hämtad från bokförlaget:
"För skogsvaktaren och författaren Peter Wohlleben är skogen både ett levebröd och en livsstil. I byn Hümmel i västra Tyskland har han byggt upp ett skogsbruk där skyddade reservat blandas med skonsamt utnyttjade partier. Samtidigt har han med sina böcker och guidade turer lyckats väcka entusiasm för skogen hos en allt bredare publik.
I Skogen - en bruksanvisning är han vår vägvisare och ögonöppnare på skogsutflykten. Han får oss att se allt fascinerande som sker i naturen, saker vi inte har kunskap om och därför lätt missar. Med smittande passion och upptäckarglädje bjuder han på mängder av spännande kunskap. Vi får lära känna granens hemlängtan och lärkträdens ovissa framtid. Vi lär oss hitta i skogen utan vare sig kompass eller GPS. Vi får veta hur vi på ett naturligt sätt skyddar oss mot mygg och fästingar, hur vi söker spår och betraktar djur, hittar svamp och tar skydd under åskovädret.
Med djup inlevelse och respekt för den värld han älskar tar Peter Wohlleben oss med på ett detektivarbete som gör skogsutflykten till en alldeles särskild och fantastisk upplevelse."
"Peter Wohlleben, född 1964, studerade skogsbruk och tillbringade över tjugo år som tjänsteman i Forestry Commission. Men eftersom han ville omsätta sina idéer om ekologi i praktiken slutade han på sitt jobb och han driver numera en miljövänlig privat skogsmark, där han arbetar för återlämnande av urskogar. Han håller föreläsningar och seminarier och har skrivit flera böcker om skogar och naturskydd.
Med Trädens hemliga liv fick han 2015 ett enormt publikt genombrott. Den har blivit en monumental försäljningsframgång i Tyskland med närmare en halv miljon sålda exemplar, och den utkommer nu i många länder. Nu i år följde han upp framgången med Djurens gåtfulla liv och dessa båda böcker har växelvis legat etta och tvåa på den tyska bestsellerlistan hela året."
Även jag var ju en av dessa som upplevde Trädens hemliga liv (länk till mitt tidigare omdöme här på bokbloggen) som en helt fantastisk bok fylld av fascinerande ny vetenskap, dessutom passionerat levererad med sådan stark inlevelse och smittande entusiasm.
Skogen - en bruksanvisning utgavs i svensk översättning i mars, och med detta uppmärksammades även att jag missat en titel; Djurens gåtfulla liv, som gavs ut året innan i augusti. Vill såklart också läsa den. Sen kan vi som bara älskar dessa böcker se fram emot den allra senaste titeln Naturens dolda nätverk, med utgivningsdatum nu i höst, den 21 september.
Förutom ett sorts försvar för skogen är Skogen - en bruksanvisning, precis som titeln ger en fingervisning om, just en sorts bruksanvisning. Även som sådan har den naturligtvis en bredd för att fungera för alla typer av läsare, oavsett vilken tidigare kunskap och erfarenhet man har av skogsmiljö. För mig kunde en del uppfattas som självklarheter, men med tanke på urbanisering och hur pass fjärmade yngre generationer blivit vad gäller naturvistelser och friluftsliv i skog och mark, så kan jag ändå uppskatta och förstå att dessa självklarheter (inte minst visad respekt och varsamhet!) är viktiga i sammanhanget.
Såklart är allt inte överförbart till svenska förhållanden, eftersom det här till största del handlar om skogarna i Tyskland, men boken har väl beskrivna fotnoter där översättaren på ett bra sätt framför hur de svenska förhållandena är i jämförelse. Den svenska allemansrätten är ju bl.a. något som är klart annorlunda. Hur vi skall värna om allemansrätten tror jag blir en oerhört viktig fråga framöver. Hursomhelst tyckte jag det var väldigt spännande att läsa om hur situationen ser ut i Tyskland vad gäller hur skogarna förändrats över tid, skogsbruket, jakten (intressant det där med användning av viltkameror!), naturskyddet, m.m.
Som bruksanvisning berättas intresseväckande om skogens växt- och djurliv, här ges tips och råd kring friluftsliv/skogspromenader på ett lättsamt sätt. Hur man på bästa sätt t.ex. får barn och unga intresserade av att vistas i skogsmiljö är ju superviktigt i sammanhanget, visad respekt för naturen kommer ju ofta därmed på köpet. Känns som det här är en bok som kan passa precis alla (även inbitna storstadsbor) att läsa, såvida man alltså har den där nämnda förståelsen för att sådant som kan uppfattas som självklarheter för en del av oss, ändå är en nödvändig introduktion för andra. Många aktuella och viktiga ämnen som rör våra olika skogsmiljöer behöver absolut ges mer fokus, tror sådana här böcker kan vara med och bidra till det. Skulle verkligen vilja att det skrevs en svensk motsvarighet till den här boken, något i lite liknande stil.
Boken är underhållande skriven (troligen utmärkt översatt) och uppbyggd på ett lättläst sätt med passande kapitelindelning. Helt klart en bok att slukläsa, det blir aldrig torrt och tråkigt! Kanske är jag mindre intresserad av t.ex. möbeltillverkning och hur brasved säljs i Tyskland, men det gör liksom ingenting, är ju ändå en del i det stora hela som ger bredd.
Sammanfattningsvis en riktigt bra bok som engagerar; läs den, inspireras, ta er ut i skogen (finns där barn, ta med dem!), betrakta och upplev; skapa en god och givande relation till skogen som skapar förståelse, respekt och varsamhet för denna miljö. Perfekt årstid för det nu. Dom mest fantastiska upplevelser vi kan få finns ofta närmare än många av oss är medvetna om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!