onsdag 11 juli 2018

"Avgrund" av Jeff VanderMeer

Avgrund av Jeff VanderMeer. Förlag: Fria Ligan. Översättning: Jan Risheden. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 978-91-87222-85-6

"Den hyllade och prisbelönade eko-thrillern Avgrund är ett fenomen. Nu på svenska för första gången, i översättning av Jan Risheden, och snart som storfilmen Annihilation med Natalie Portman och Oscar Isaacs i rollerna, regisserad av Alex Garland (Ex Machina).

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen.

Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog – den faktiska ledaren – och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själv bli smittade av Område X.

Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt."
Om författaren:
"Jeff VanderMeer, född 1968, är en prisbelönt författare och redaktör, vars böcker har översatts till över tjugo språk. Hans berättarstil har jämförts med Franz Kafka, Henry David Thoreau och Jorge Luis Borges. Utöver sitt författarskap skriver han för The Washington Post, The New York Times Book Review, The Los Angeles Times, The Atlantic, Publishers Weekly och The Guardian. Jeff VanderMeer växte upp på Fijiöarna och bor nu med sin fru i Tallahassee, Florida."

Romanen tilldelades Nebulapriset 2014. Litteraturpriset delas ut (varje år sedan 1966) av amerikanska författarförbundet Science Fiction and Fantasy Writers of America, till det bästa som publicerats inom science fiction- eller fantasy under senaste nomineringsåret. Väl värd priset.

Handling: En forskningsexpedition vandrar in i vad som kallas Område X, en geografisk plats på jorden som drabbats av någon slags miljökatastrof. Endast rester kvarstår efter en mänsklig civilisation, och platsen har i årtionden varit avskuren från resten av världen. Allt levande i den natur som återtagit livsutrymmet har genomgått en mystisk genetisk förändring som skapat nya livsformer. Området uppvisar även egendomliga topografiska avvikelser.
Deltagarna i den tolfte expeditionen nämns inte vid namn, vi får inte veta något om deras bakgrund utom yrkestitlarna de har som forskare: Antropologen, Lantmätaren, Psykologen och så berättaren; Biologen. Den lingvist som också skulle ha ingått i gruppen valde att hoppa av. Genom tidigare expeditioner till platsen är deltagarna medvetna om att de kommer att påverkas av den på något sätt, men inte riktigt hur eller p.g.a. vad. Förutom allt det okänt mystiska som utforskas där visar det sig att expeditionsdeltagarna bär på egna hemligheter, både inför varandra och i sina egna inre liv som de nu ställs inför.

Boken har även filmatiserats och filmen Annihilation hade internationell biopremiär den 23:e februari 2018, men inte i Sverige, här har den endast visats för de som har Netflix.

Mystiken är både lockande och krypande obehaglig på ett fängslande sätt. Berättelsen väcker spännande tankar och frågor, även slutet gör att jag vill läsa de två andra delarna i denna trilogi. Tyvärr finns de ej i svensk översättning ännu, men det kanske kommer?


Andra bokbloggare om Avgrund:
Vargnatts bokhylla
C.R.M. Nilsson


1 kommentar:

  1. Kul att du också tyckte om den! :) Hoppas fortsättningarna också översätts.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).