fredag 14 oktober 2022

"Det elfte budet", Mats Svensson

Det elfte budet, Mats Svensson. Förlag: Lind & Co. Antal sidor: 415. Utgivningsår: 2022.


"I Sverige är det politiska tonläget rejält uppskruvat sedan det högerpopulistiska partiet Sveriges väl kommit till makten. Enorma resurser läggs på det svenska kärnvapenprogrammet, och när ubåten HMS Skåne byggs om till robotubåt sätts ett händelseförlopp i gång som för landet till randen av katastrof. Nya undantagslagar som regeringen drivit igenom för att kunna använda vid ett nödläge aktiveras – och demokratin sätts ur spel. Krisen är ett faktum.

Utomlands följer man den alarmerande utvecklingen med stigande oro. Britterna skickar spaningsförband till Sverige och såväl NATO som Ryssland förbereder sig för att kunna agera mot vad som ser ut som en statskupp i en kärnvapenstat. Samtidigt har den mystiske general Woodland och legosoldaten Cornelis van Owen helt andra planer när det gäller världsläget, och de är beredda att göra precis vad som helst för att driva igenom sina agendor.

Återigen blir det upp till poliserna Omar och Alina och soldaten Elinor att göra allt de kan för att få landet på rätt köl, och den här gången är insatserna högre än någonsin."


Det elfte budet bevisar verkligen att Mats Svensson är en alldeles utmärkt thrillerförfattare. Oerhört fartig spänning rakt igenom, medryckande actionavsnitt och intressant scenario som ofta känns otäckt realistiskt. Ett underhållande sätt att få värdefulla insikter också. Frågor man ställer sig kan vara: Finns förmågan att bemöta olika hot vårt samhälle kan ställas inför? Och hur snabbt kan ett öppet fritt demokratiskt land falla sönder, om det inte finns beredskap inför olika typer av tänkta scenarier? Så visst, själv tycker jag den här sortens romaner kan vara klart viktiga, särskilt i den oroliga tid vi nu lever i.

Varje ny bok i den här serien, som började med debuten 2020, har gått från klarhet till klarhet. Tyder på att det är en författare som ständigt blir duktigare i detta skrivhantverk, upplever dessutom att det hela tiden funnits ett grundligt researcharbete bakom. Allt funkar, även beskrivning, utveckling och trovärdighet vad gäller karaktärerna (återkommande sådana från tidigare böcker i serien), något som jag ibland tycker kan ha sina brister i den här sortens säkerhetspolitiska technothrillers. En annan styrka, som inte heller alltid är helt självklar, är att handlingen i samtliga delar binds ihop snyggt genom alla tre delar. Det som utspelade sig i Den trettonde bomben och De tolv majestäterna involveras mycket väl även i Det elfte budet.

Det hela börjar med att ett helt nytt parti kommit till regeringsmakten efter riksdagsval i Sverige. En viss konspiratorisk och maktgalen socialdemokratisk minister har innan dess avgått och bytt sida till det nya partiet, där han sen blir den justitieminister som ställer till stor oreda med förödande händelseförlopp.

Mer här på bloggen: En smakebit på søndag och Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!