torsdag 13 oktober 2022

"Vetenskapsmannen", Anders Jallai

Vetenskapsmannen, Anders Jallai. Förlag: Publit. Antal sidor: 349. Utgivningsår: 2015.


"En ny socialdemokratisk regering med statsminister Sten Lovén i spetsen har tagit över landet. Anton Modins son sitter på den slutna anstalten i Norrtälje efter händelserna vid Bilderbergmötet i Grisslehamn för nästan tre år sedan. Krafter inom CIA och Mossad vill ha honom utlämnad. De anser att han är en livsfarlig terrorist och att han utgör ett potentiellt hot mot västvärlden. Dessutom är han operatör för den ryska underrättelsetjänsten GRU och numera rysk medborgare. Blir han utlämnad kommer han att förhöras under tortyr, kanske på Guantánamobasen. Det vet Modin, och han frågar sig om den nya regeringen kan stå emot påtryckningarna från världens två mäktigaste underrättelsetjänster. Något måste göras, innan det är försent ...

En Säpoutredare, Camilla Novak, söker upp Modin. Hon gräver i det hemligstämplade fallet med professor Sven Olin, vetenskapsmannen som försvann spårlöst sommaren 1986 i Grisslehamn. Hon misstänker att Modin vet något om fallet eftersom han vid den tiden jobbade för underrättelsetjänsten och dessutom var sommarboende i Grisslehamn.

Vetenskapsmannen är den sjätte fristående delen i Anders Jallais serie med politiska thrillers om den före detta SSI-agenten Anton Modin. Berättelsen bygger på verkliga händelser i Sverige under kalla kriget.

Anders Jallai är en av landets ledande thrillerförfattare. Han har en bakgrund som kustjägare i marinen och stridspilot i flygvapnet. Han har medaljerats av Hans Majestät Konungen och chefen för den Ryska marinen. 2004 blev han utsedd till årets projektledare för arbetet med, och fyndet av den försvunna svenska DC-3:an."


Ännu en oerhört intressant roman som bygger på en verklig händelse, den här gången gäller det ett mystiskt försvinnande. Vetenskapsmannen försvann efter att ha givit sig av från Grisslehamn 1986, på väg för att fiska utanför Singö vid Understens fyr. Polisutredningen i Norrtälje lades ned något år senare. Författaren har bland annat haft tillgång till denna utredning för sin roman som i fiktiv form låter oss få ta del av undersökningen med uttänkt version för vad som kan ha hänt i samband med försvinnandet, som alltså fortfarande inte är uppklarat (såvida det inte är hemligstämplat). Romanens professor Sven Olin heter förstås även han något annat i verkligheten.

Boken är nummer sex i serien om Anton Modin. Autentiska bilder kompletterar historien liksom information med källor, vilket såklart skänker den där speciella levande och verklighetstrogna känslan när man läser romanen.

Parallellt med denna utredning som rör försvinnandet får man följa Anton Modins frustrerade kamp för sin son och den sköra relation de är på väg att försöka bygga upp på nytt. Mycket spännande dramatik och action utlovas också. Nästan lite Bond-inspirerat den här gången.

Nu är jag igång med den här serien igen och nästa bok blir den föregående: I rikets tjänst (2014). Så, vadå? Jag har hittat en verklig favoritbokserie! Spekulativ fiktion när den är sådär bättre än bra. Det är lycka.

Mer här på bloggen: En smakebit på søndag och Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!