söndag 2 oktober 2022

Berättelsen om Mary – en häxas dotterdotter ... "blixtarna lyste upp rummet. Åskdundret kom ett hjärtslag senare, och varje skräll var värre än den föregående. Regnet vräkte ner med stor kraft och trummade mot både tak och väggar. På övervåningen började barnen skrika. Stegen knarrade när Sarah gick upp till dem, och snart övergick skriken i ängsliga snyftningar.
   Genom stormens vrål hördes plötsligt en mänsklig röst som vrålade av skräck. Ingen av oss var tillräckligt modig för att se efter vem det var, eller riskera att bli genomblöt för att erbjuda någon hjälp.
   Morgonen därpå var klar och regnet hade upphört, men stormen hade gjort stor skada. Vägar och stigar hade spolats bort. Säden på åkrarna låg ner och Marthas blommor hade förlorat kronbladen."

Sid. 204; Häxa av Celia Rees


Baksidestext:

"I ett gammalt lapptäcke hittar man 300 år gamla anteckningar som avslöjar hur en ung kvinna anklagas för häxeri och tvingas fly för sitt liv. Boken har väckt stor internationell uppmärksamhet och är översatt till flera språk.

Femtonåriga Mary får uppleva hur hennes mormor avrättas som häxa. Hon får hjälp att fly till Amerika från ett England fyllt av fördomar och skräck. Men hon upptäcker snart att hon kommit ur askan i elden. Hennes särpräglade genomträngande blick väcker misstankar bland de strängt religiösa nybyggarna hon lever hos: Är hon också en häxa?
   Mary vågar inte röja sina tankar för någon. I ett lapptäcke syr hon in sina hemliga anteckningar. Här finns de bevarade ända in i vår tid.

En tät och spännande roman som trollbinder läsaren från första stund."


Läsålder från 12 år.

Originaltitel: Witch Child

Rekommenderas!


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


8 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Låter som en intressant historia.

  SvaraRadera
 2. Så många s.k. häxor som fått sätta livet till i onödan.

  SvaraRadera
 3. hemskt med all denna häxjakt. smart sätt att gömma anteckningar på. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 4. Ser att hon skrivit flera böcker inom genren och det finns en fortsättning på den här romanen. Väldigt intressant tycker jag som gillar historiska romaner. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 5. tittade på Ringaren av Notre Dame med barnbarn, häxan blev inte bränd

  SvaraRadera
 6. Har den där boken någonstans i min bokhylla. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 7. Jag har läst både Häxa och uppföljaren Häxa bortom tiden. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. En inte så smickrande tid för mänskligheten. Låter som en spännande historia.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!