söndag 23 oktober 2022

Naftasyndikat   "Det här är berättelsen om en person som är helt okänd för den svenska allmänheten. Han fostrades i det svenska bankväsendet på Handelsbanken, valdes sedan in i riksdagen för att i nästa stund kräva att bli utkastad därifrån. Därefter jobbade han för Lenins handelsdelegation och blev agent för Stalin. Han drev en spioncentral med ett stort svenskt företag som fasad, och använde sedan Moskvas rubel till att förvärva Vänsterpartiets partikansli."

Sid. 21, Naftasyndikat : Berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige (2020) av Fredrik Malm


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Författaren Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna och ordförande för utbildningsutskottet efter regeringsskiftet 2022. Boken handlar om något som de flesta inte känner till i vår svenska nutidshistoria. Insikten om detta kan man ta del av genom en annorlunda släktkrönika med fokus på Einar Kruse (1881-1960), Fredrik Malms morfars far. Kruse var från 1929 direktör för bolaget Naftasyndikat som sysslade med försäljning av rysk olja fram till 1937 (bolaget såldes och blev sedan Gulf). Bolaget användes alltså som fasad för en dold spionverksamhet och gav finansiellt stöd åt Sveriges Kommunistiska Parti (nuvarande Vänsterpartiet), med avsikt att sprida den kommunistiska revolutionen från Stalins Sovjetunionen.


10 kommentarer:

 1. Tycker det är förvånansvärt lite prat om Vänsterpartiets bakgrund. Den är minsann inte heller speciellt bra.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten, det var en okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. så mycket skumma människor, egennyttiga, giriga

  SvaraRadera
 5. det verkar vara en läsvärd bok. tror maken skulle vara intresserad, dessutom. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten, historiska böcker är nästan alltid intressanta.

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten, okänd bok för mig men Nafta är ju bekant.

  SvaraRadera
 8. Det var en annorlunda histora, dessutom sann! Det finns ett nytt Kommunistparti nu vad jag förstår, men de är väl så små att de inte för så mycket väsen av sig. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 9. Det talas väldigt mycket om Sverigedemokraternas "rötter", men alltför lite om Vänsterpartiet och dess vidriga förflutna. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Hejsan, vad glad jag blir att ni uppmärksammar min bok! Den tog lång tid att skriva, inte minst med allt grävande. Kan rekommendera Carlsson bokförlag varmt också. Sedan i somras finns den också som ljudbok. Varmt tack, Fredrik

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).