lördag 8 oktober 2022

Från allvarliga till väldigt allvarliga


"Det magiska ordet ”kuppförsvarsberedskap” fick de båda personskyddsoperatörerna att byta från allvarliga till väldigt allvarliga miner."


Framtidsscenario: Två kärnladdningar har detonerat i Norrlands inland efter att ett manipulerat svenskt robotprov avfyrats från ubåt i Skagerrak. En inledande del av statskupp planerad av justitieminister Martin Sandström, förutvarande minister i Margareta Anderbergs socialdemokratiska regering och nuvarande justitieminister i det helt nya framgångsrika partiet "Sveriges väl".

En riktig rysare! Mats Svenssons Det elfte budet är nog något av det mest skrämmande man kan läsa just nu.

Bläddrar även fram i dagens Expressen för att se vad Carl Bildt menar kan ske om Rysslands diktator gör allvar med sina hot om att använda kärnvapen. Och om nu det värsta sker:

..."Men något västligt svar med kärnvapen blir det med all säkerhet inte."

Låter betryggande ändå. Då litar vi på Bildt. Ett stort kärnvapenkrig vore domedagslikt.

Men ändå, om diktatorn i öst å sin sida kommer att använda massförstörelsevapen. Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap:

..."Situationen skulle få världen att balansera på stupet av Armageddon."

Trots det väldigt allvarliga, heter det inte Harmagedon på svenska? Eller har jag fel? Man kanske kan skriva på båda sätten.
Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).


5 kommentarer:

 1. Ja, det heter Harmagedon på svenska! Men sedan den amerikanska filmen Armageddon hade premiär 1998 tycks alltfler svenska tro att det ska heta Armageddon. De har väl inte läst Uppenbarelseboken...

  SvaraRadera
 2. Då ska jag nog inte läsa Svenssons bok. Tycler världen är eländig nog som det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men samtidigt kan man väl tänka att världen kunde bli ännu mer eländig utan insikter om olika typer av händelseförlopp, hur fantasifulla eller verklighetstrogna de än framställs som. Mats Svenssons böcker är sant kusliga, men även riktigt underhållande och har ibland i verklighetsbeskrivningarna en humoristisk udd.

   Radera
  2. har lite svårt för den här sortens litteratur eftersom innehållet ligger för nära i tid och rum. är verkligen underhållning och humor på sin plats här? jag tycker att det skulle förta lite av det allvarliga budskapet? men det är bara som jag tror. jag har ju inte läst boken

   Radera
  3. Jag tror jag förstår vad du menar. Gillar inte heller den sortens humor. Men detta är inte på det sättet. Inga personangrepp, inga skämt om mänskliga tragedier, inget dumdristigt skoj om något internationellt säkerhetspolitiskt känsligt. Men ja, lite inrikespolitisk satir med lätta antydningar. Läs böckerna så förstår du. Upplever den här författaren som helt seriös, och lär nu även finnas med på Författarcentrum, så det kanske går att ordna ett föredrag på ert bibliotek?

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).