Häxa, Celia Rees. Läsålder: 12-15 år. Översättare: Mona Eriksson. Förlag: Rabén & Sjögren. Antal sidor: 240. Utgivningsår: 2001.
"I ett gammalt lapptäcke hittar man 300 år gamla anteckningar som avslöjar hur en ung kvinna anklagas för häxeri och tvingas fly för sitt liv. Boken har väckt stor internationell uppmärksamhet och är översatt till flera språk.Femtonåriga Mary får uppleva hur hennes mormor avrättas som häxa. Hon får hjälp att fly till Amerika från ett England fyllt av fördomar och skräck. Men hon upptäcker snart att hon kommit ur askan i elden. Hennes särpräglade genomträngande blick väcker misstankar bland de strängt religiösa nybyggarna hon lever hos: Är hon också en häxa?
Mary vågar inte röja sina tankar för någon. I ett lapptäcke syr hon in sina hemliga anteckningar. Här finns de bevarade ända in i vår tid.
En tät och spännande roman som trollbinder läsaren från första stund."
Ungdomsromanen Häxa, som uppenbarligen även fått en uppföljare (Häxa - bortom tiden), är en internationell storsäljare som nominerats till ett flertal litterära priser.
Berättelsen kan man väl benämna som en slags dagboksroman där 15-åriga Mary börjar med att berätta om häxprocessen i England 1659, och om hur hennes mormor då blir avrättad offentligt. Mary får hjälp från oväntat håll och ordnas en plats för att få följa med ett religiöst sällskap på en resa över atlanten till den nya världen, en värld som tyvärr inte visar sig vara bättre än England. För även i Nordamerika förekom tydligen häxjakter på 1600-talet, även om man kanske främst förknippar detta med Europa. Den allra värsta häxhysterin i Amerika inleddes 1682 i staden Salem (i blivande delstaten Massachusetts). Den här romanen behandlar dock inte häxprocesser i Salem, men ändå inkluderas intressanta historiska fakta. (Unga Fakta har en fin faktasida om häxjakt om du vill veta mer.) Hursomhelst bosätter sig det religiösa sällskapet från England i byn Beulah, mitt i en skog där ett indianfolk lever. Det blir två kulturer som möts, konflikter uppstår och vidskepelser frodas genom tider av stundom svåra umbäranden.
Till största del är berättelsen realistiskt framställd, magi- och fantasiinslagen är mer underordnade och vaga, även om de finns där på ett förtrollande vis. Det här är en i huvudsak amerikansk historisk fiktion (med indianska kulturinslag) som på ett övertygande sätt framställs som om det vore en sann historia, vilket bara gör det hela ännu mer fängslande.
En rakt igenom trevlig läsning med inlevelsefulla miljöbeskrivningar, äventyr och engagerande spänning. Natur, väder och årstid framställs sagolikt stämningsfullt och tidvis riktigt dramatiskt, bara det ger en särskild behållning i helheten. Detta var andra gången jag läste boken, och upplevde den lika bra som första gången. Såklart går den utmärkt att läsa i vuxen ålder, trots att det är en ungdomsbok.
Fortsättningen på Marys historia skall alltså finnas i Häxa bortom tiden som skall utspela sig drygt 300 år senare.
Mer här på bloggen: En smakebit på søndag och Veckans mening
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!