onsdag 16 mars 2022

Rött mörker till första utefikat

Från augusti 1937 till november 1938 pågick en stor utrensning i Sovjetunionen. Av 1.5 miljoner människor mördades ca 700.000 och resten skickades till Gulagarkipelagens läger, de som överlevde den fasansfulla terrorn i dessa läger blev fysiskt och psykiskt skadade för livet.

Läser Fru Petrovas sko - En rysk spiontragedi i 50-talets Australien (2014) av Wilhelm Agrell. En bok som handlar om så mycket mer än man först kanske tror. Agrell skriver bra (rekommenderar även U 137 och ubåtskrisen).


"Terrorn var också ett mentalt tillstånd, en kollektiv förlamande fasa som inte skonade någon och som sänkte sig som ett mörker över landet och dess huvudstad. Den stora terrorn spred sig som en fängslandets, torterandets och dödandets epidemi från toppen och ner genom kadrerna och från huvudstaden ut i regionerna."

 

"Stalinterrorn är ett omfattande och sammansatt fenomen som i flera på varandra följande vågor svepte över Sovjetunionen."

 

"Stalins personliga roll var länge omdiskuterad, men det är i dag helt klarlagt att terrorn släpptes lös på Stalins order och minutiöst följdes upp av honom, ofta med ett patologiskt och sadistiskt intresse. ("Det högsta nöjet", hade Stalin förklarat för den sedermera utrensade och likviderade politbyråmedlemmen Kamenev, "är att märka ut sin fiende, förbereda allt, ta grundlig hämnd och sedan lägga sig och sova.")" - Stalin. The Court of the Red Tsar (2003) av Simon Sebag Montefiore.


Ett TV-tips med anledning av det röda mörkret: KGB:s hemliga arkiv finns att se på Kunskapskanalen eller play här. Kunskap som är av stort värde för alla att sätta sig in i.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).