torsdag 31 mars 2022

"Flykten", Leif Selander

Flykten, Leif Selander. Lava Förlag. Antal sidor: 370. Utgivningsår: 2022.

Recensionsexemplar.


"Året är 1030 när den femtonårige Harald flyr skadad från slagfältet vid Stiklestad. Där lämnar han sin döde halvbror Olaf Haraldsson bakom sig. Flykten går via Sveariket mot öst.

Omständigheterna gör att han stannar i Gårdarike i tre år. Innan han går vidare med sitt eget liv, måste han först förhindra en mordkomplott mot sin brorson. Något som visar sig bli oerhört farligt för den unge krigaren.

"Flykten" är den första delen i serien "Den hårda vägen", en verklighetsbaserad berättelse om Harald Sigurdssons år i österled. Ett av historiens mest spännande livsöden.

"Den hårda vägen" är Leif Selanders andra bokserie. Den första av författaren heter "Väringasagan", en välskriven serie historiska äventyrsromaner i vikingamiljö. Bokserien är baserad på verkliga händelser.

Författaren är före detta rundtursguide i Turkiet, där han för första gången fick upp ögonen för vikingarnas kontakt med romarriket. Något som mynnat ut i hans böcker om Väringagardet. Den romerska kejsarens livvakt och elitgarde."

Först en snabb bakgrund sammanfattad från främst romanens förord:

Bokens huvudperson Harald Sigurdsson (senare "Harald Hårdråde") skall ha varit son till Åsta Gudbrandsdatter och hennes andre make Sigurd Syr (i sin tur sonsons son till Harald Hårfager). Harald Sigurdsson (1015-1066, kung av Norge 1045-1066) var på mödernet halvbror till Olaf Haraldsson ("Olaf den helige", norsk kung mellan 1015-1028). På fädernet var Harald S alltså släkt med Norges första regent Harald Hårfager (regerade 860-930). Hoppas jag fattat rätt nu.

Flykten är en historisk äventyrsroman som på ett fängslande sätt skildrar Harald Sigurdssons färd till "Gårdarike", Aldeigjuborg (Staraja Ladoga), Holmgård (Novgorod), Könugård (nuvarande Kyiv) och staden Cherven (fortet? - har inte helt koll på kartan här). Till bokserien planeras ytterligare fyra delar och uppföljaren får man förmoda väntas handla om vidare färd mot Miklagård (Konstantinopel, nuv. Istanbul i Turkiet), då tillhörande Romerska riket. En förenklad karta med Haralds färdväg från norska Stiklestad till "Gårdarike" finns i bokens början (alltid utmärkt med kartor för den här typen av romaner). Ni som läst författarens bokserie Väringasagan kommer att känna igen en nu åldrad sköldmö som besöks ute på (gamla asatrons) Björkö, som vid den här tiden ersatts av (nya kristna trons) Sigtuna som varande Svearikets administrativa centrum.

Boken är alltså till viss del verklighetsbaserad; dåtida geografiska världsbild (knepigt att ha koll på men lätt att fascineras av), historiska händelser, personer, livsöden, m.m.. Historiska romaner av den här sorten (med god research i botten) ger såklart mycket mer än bara själva underhållningsvärdet i sig att läsa. Även ett slumrande intresse för den tidens historia (tidsepoken tycks ju riktigt populär numera, även inom filmen) blir lättväckt med en händelserik och äventyrlig berättelse som inte döljer eller förskönar för att passa vår tid. Ett obehag som t.ex. infinner sig är det inför hur barn lystet utsågs till bortgifte, liksom bokens Elisiv ("Elisabet av Kiev"), eller hur städer intogs efter att ha omringats och svälts ut... Nå, den sistnämnda brutalitet och erövringskrig må kanske ha överlevt där i öst, dessvärre något vi lärt oss detta år. De oskrivna reglerna där det ingick att inte angripa obeväpnade civila kanske som i romanen stämde även i verkligheten, då för snart tusen år sedan, i nutida verklighet tycks den moralen groteskt nog inte finnas.

Följde med spänning Haralds flykt mot öst och de dramatiska utmaningar som där väntade, faktum är att jag läste ut boken på bara några dagar. Så i mitt tycke var det en mycket bra och fängslande page-turner. Den bästa bok jag läst av Leif Selander hittills. Lagom avvägda kapitel för fint läsflyt och slipat skrivhantverk med inlevelsefull berättarglädje på topp. Inte för att jag är så väl insatt, men upplever att författaren har en gedigen kunskap om dåtida krigs- och stridsteknik, såklart tillför det extra mycket realism med allt det innebär (ja, ni får tänka själva). Inte mycket mer att begära, annat än själva bokseriens uppföljning, givetvis ser jag fram emot denna.

Smakprov


1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!