tisdag 8 mars 2022

"När fjället tystnar", Helena Söderblom

När fjället tystnar, Helena Söderblom. Idus Förlag. Antal sidor: 288. Utgivningsår: 2021. Rekommenderad läsålder: 9-12 år

Bibliotekslån


"Fjällvandra? Är Adams föräldrar seriösa nu? Adam som aldrig ens har sovit i tält. Och tänk på alla vilda djur!

Det har varit en lång och varm sommar där Adam och hans bästis Jasmina har badat och hängt varje dag. Men så veckorna innan han ska börja i sjuan, i en ny skola, kommer hans föräldrar på den helt otippade idén att han och storebror Max ska fjällvandra. Utan mamma och pappa. Långt ifrån Jasmina.

Samtidigt som Adam ger sig ut i vildmarken försöker Jasmina övertala sin mamma om ett eget äventyr - att bila genom hela Europa till Kroatien. Men varför är mamma Mila så emot att resa till staden där hon växte upp?

När fjället tystnar är en ny realistisk äventyrsberättelse om Adam och Jasmina som denna gång hamnar i spännande situationer på olika håll. De tvingas vara både modiga och kreativa för att hantera att deras tillvaro på olika sätt ställs på ända. Berättelsen handlar om mod, överlevnad, relationer och tillit - både till sig själv och till andra.

När fjället tystnar är den fristående fortsättningen på När världen slocknar som gavs ut 2020."


Del 2 i Survivalserien, som startade med När världen slocknar, är även den en superfin och lärorik historia som rekommenderas för läsålder 9–12 år. Den här gången är Adam på fjälltur tillsammans med storebror Max. Och Jasmina hamnar på sitt håll i en annan situation att hantera, som har med familjeband att göra.

Äventyrsberättelsen bjuder på gott om spännande dramatik, men även stämningsfull stillsamhet. Uppfattar att bokserien har en röd tråd i att väcka tankar och samtal kring kris- och katastrofberedskap, samt det oerhört viktiga med hur vi i svåra situationer tar hand om varandra på bästa sätt, efter var och ens förutsättningar.

Det är välskrivet, sakkunnigt och lättläst. Kan tänka mig att boken passar att läsa gemensamt i en skolklass i ålderskategorin. Utmärkt underlag för viktiga (och direkt nödvändiga!) diskussioner i en föränderlig värld, där även barn behöver få ge utlopp för och bearbeta den sortens frågor som uppstår.

Tidigare inlägg: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).