tisdag 10 augusti 2021

"När världen slocknar" av Helena Söderblom

När världen slocknar av Helena Söderblom. Läsålder: 9-12 år. Förlag: Idus Förlag. Antal sidor: 209. Utgivning: November 2020.


"Övernatta i skolan? Aldrig i livet. På något sätt måste de ta sig hem. Hur illa kan det egentligen vara därute?

Sjätteklassaren Adam Nyman önskar att han var modig som en superhjälte men i själva verket vågar han inte ens åka bussen hem från skolan. När ett stort snöoväder brakar loss på fredagseftermiddagen och verkar släcka ner hela världen omkring honom hänger det plötsligt på Adam att ta hand om sin lillasyster Maja och samla ihop hela familjen så att de kan fira hans födelsedag tillsammans dagens därpå. Kommer han att hinna i tid?

När världen slocknar är en äventyrsberättelse som handlar om helt vanliga barn som hamnar i en extrem situation där de tvingas samarbeta, vara modiga, påhittiga och smarta för att överleva. Den handlar om vänskap och ansvar och även om förväntningar på varandra, på de vuxna och sig själva.

Författaren Helena Söderblom arbetar som rådgivare inom krisberedskap och undervisar och tränar företag, organisationer och myndigheter i hur man hanterar strömavbrott, pandemier, kärnkraftsolyckor med mera.

- Att prata med barn om kriser och katastrofer är inte lätt. Men det behöver göras, säger Helena, vars spännande debutbok även öppnar upp för samtal om krisberedskap."


Bra debutbok som lyckas få med många delar av viktig kunskap som rör krisberedskap samt enkla akut- och räddningsinsatser, snyggt monterat i en fängslande fiktiv äventyrsberättelse riktad till målgruppen barn och unga i ålder 9-12 år. Å ena sidan får vi följa barnens reaktioner och problemlösningar, å andra sidan hur de vuxna hanterar situationen på olika vis, mer eller mindre förberedda inför det oväntade väderomslaget. Snöovädret orsakar oframkomliga vägar och strömavbrott, som konsekvens av detta uppstår även andra tillbud barnen ställs inför.

Bladvändaren När världen slocknar förmedlar krisberedskap och överlevnadskunskap på ett medryckande vis som inspirerar till vidare engagemang. Den medmänskliga aspekten (som i högsta grad ingår i sådan kunskap), såväl som sund riskbedömning i olika situationer, finns med på ett utmärkt sätt. Att ge och ta emot hjälp i kris, hur tänker vi om det? Vad är viktigt när det verkligen gäller? Om kommunikationen via telefoner och internet slås ut, hur kommer vi i kontakt med varandra? Finns någon ensam äldre i vår närhet som saknar anhörig och behöver extra hjälp? Har ni någon uppgjord plan om det oväntade plötsligt händer? Perfekt bok att skapa samtal kring, därför är min omedelbara tanke att boken borde passa utmärkt att läsa i en skolklass.

Från säker källa skall det visst komma en uppföljare till boken redan i höst. Den ser vi fram emot.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!