söndag 9 juni 2024

Boknytt: "Rätten att jävlas med Gud" och "Traktat om intoleransen"



 

Uppmärksammar två nya böcker som lockar till läsning: Rätten att jävlas med Gud och Traktat om intoleransen av Richard Malka.


Författar- och bokinfo hämtat från förlaget Nopolar Publishing:


"Richard Malka är advokat, essäist, romanförfattare och seriemanusförfattare. Han har gjort sig känd för att ta sig an rättsliga fall kopplade till politiska och känsliga samhällsdebatter i Frankrike, ofta med frågor som yttrandefrihet och sekularism i fokus. Malka har försvarat tidskriften Charlie Hebdo sedan den grundades år 1992.

Richard Malka besökte Kulturhuset i Stockholm 30 maj 2024."


Rätten att jävlas med gud

"I januari 2015 attackerades satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Tolv personer dödades och ytterligare elva skadades. Vid rättegången 2020 höll advokaten Richard Malka ett kraftfullt tal där han spårar ondskans ideologi och vädjar om mod att hävda vår frihet. Men mycket mer än en slutplädering och vädjan är dessa ord, denna bok, även ett lovtal över det fria, glada och upplysta livet.

En formidabel hymn till friheten – Le Point

En krigsförklaring mot mörkret – Les Inrocks

Richard Malka, yttrandefrihetens förkämpe – Le Figaro

”Det är upp till oss, och bara oss, att tänka efter, analysera och ta risker för att förbli fria. Fria att göra vad vi vill och vara vad vi vill. Det är upp till oss, och ingen annan, att finna orden, att uttala dem och att kraftfullt skriva ned dem för att dölja ljudet av knivar genom våra strupar…. Det är vi som måste skratta, teckna, älska, njuta av våra friheter och leva med huvudet högt inför de fanatiker som vill påtvinga oss sin neurotiska och frustrerade värld …”

Så argumenterar CHARLIE HEBDOS advokat RICHARD MALKA under rättegången 2020, som följde efter attacken mot satirtidskriftens redaktion i Paris 2015.

Det blev en intellektuell rättegång, en historisk rättegång, där advokaten vid sin plädering med styrka och intensitet talar om ondskans ideologi och vad som döljer sig i mörkret. Varje ord har tyngd. Varje ord drabbar oss. Eller skänker mildhet, med påminnelse om namnen på de försvunna, vännerna, deras pennor, deras penslar, deras satiriska och ömsinta distans. Men mycket mer än en vädjan och slutplädering är detta ett lovtal över det fria, glädjefyllda och upplysta livet."


Traktat om intoleransen:

"Efter Rätten att jävlas med gud, den slutplädering som Richard Malka skrev i samband med rättegången 2020 och en eloge till rätten att uttrycka sig fritt, även om religion, återvänder Richard Malka i Traktat om intoleransen till det djupa ursprunget av ett tusenårigt krig inom islam: den brinnande kontroversen om Koranens natur och budskap. Traktat om intoleransen är ånyo en slutplädering vid den utdragna rättegången efter attackerna mot Charlie Hebdo, denna gång 2022. Den innehåller allmänna tankar om religion och en uppmaning till fördjupad kunskap och nyansering av islams historia, för att också förstå dess inre kamp, följare och möjliga framtidsval.

Richard Malkas ord är en kraftfull reflexion, inspirerad av namnet på den sal där rättegångens förhandlingar ägde rum: Voltairesalen. Även namnet på denna bok är inspirerat av den franske filosofens verk Traktat om toleransen.

En text som gör dig smartare och stärker förnuft, universalism och franska värderingar – ERNEST!

Stimulerande och nyanserad analys som ger en effektiv introduktion till islam – LE MONDE

”Orden på dessa sidor, som mognat under många år, är mer än en vädjan och ifrågasätter vad som hände med islam mellan det sjunde och elfte århundradet, ett islam som slets mellan förnuft och underkastelse. Radikalerna vann och förtryckte sina fiender – framförallt moderata muslimer, musiker, konstnärer, filosofer, fritänkare, kvinnor och sexuella minoriteter. Att passionerat fördjupa sig i denna spricka inom en religion är inte att vara ’islamofob’, det är att se historien i vitögat.”"


Sakine Madon: Vi måste ha rätten att även jävlas med Allah (unt.se)

Edward Nordén: Charlie Hebdo – Rätten att jävlas med Gud - Ledarsidorna.se

SvD (bakom betalvägg): Charlie Hebdo-advokaten Richard Malka är förbannad på vänstern


Riks politiske redaktör Richard Sörman i samtal med Richard Malka. Om islam, yttrandefriheten, det nödvändiga i att göra motstånd mot den pågående islamiseringen av Europa, och om en politisk vänster som för att tillfälligt vinna inflytande köper röster från muslimer. Videon har undertexter.


Richard Malka om motståndet bland intellektuella mot erkännandet av islam som ett hot:

"Det finns till och med ett gillande bland intellektuella och akademiker med avseende på islamism. De bor i fina kvarter och de har en ideologiskt präglad inställning. De har ett tungt ansvar för radikalisering. Det är som att de uppskattar det som sker. Och de kallar oss "islamofober". De använder detta censurvapen som förhindrar kritik riktad mot religionen."

Märkligt är det, men förklarar en hel del.

Viktig lärdom att också ta med sig, gäller såväl Ukrainas insikter om Ryssland som insikten vi i Europa borde ha om radikaliserad islam:

"Genom att vara svaga visar vi vår svaghet."

Om man vill försvara våra civiliserade sekulära länders sätt att leva bör man nog även göra motstånd mot censurvapen som en erövringsstrategi, visa styrka istället för svaghet, mod istället för rädsla och underkastelse. Går inte att i det här fallet vara efterklok och sen skylla på naivitet. Då är det för sent. Tror att islam kommer att bli vår största utmaning i Europa framöver.


Också viktig läsning ang. erövringsstrategi:

 ... "Där lade han fram sin nya politiska strategi, wasatiyyah. Al-Qaradawi skriver att ”erövringen av väst” är ett eskatologiskt löfte från Gud till muslimerna. Alla andra religioner och dessas politiska ordningar ska underkastas under ”den islamiska ordningen” och sharia. Den här gången kommer erövringen inte som förr att ske med svärd, fienden är för stark, utan med mission (dawah). Genom att de kristna upplyses kommer de att konvertera. På det sättet blir ”muslimerna” majoritet och kan inrätta en ”islamisk stat”.

Al-Qaradawi formulerade bland annat att muslimerna på vägen mot att ”islamisera Europa”  skulle skapa en islamisk enklav som delmål, med moskéer och skolor för att stärka muslimernas enighet och övertygelse. Man skulle inte bilda egna politiska partier där avsikter och värderingar blir synliga och kan kritiseras, utan man skulle gå in i existerande partier och i det tysta verka inifrån."

 

Underkastelse, när den är som tydligast:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!