måndag 24 juni 2024

Avslutningsfusk med Ö

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Fortsätter fuska med sista bokstaven. För så här är det ju: varje vecka har vi tagit oss igenom alfabetet, och detta har varit vår uppgift för veckans aktuella begynnelsebokstav att finna: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller karaktär i tecknad serie.
1. Översten, Ola Larsmo (författaren till Swede Hollow). Om Knut Oscar Broady i romanform. Mannen var bl.a. överste i general Grants armé på 1800-talet. Inte läst, men den verkar spännande!:

"Det här är berättelsen om Knut Oscar Broady, en svensk emigrant vars livsöde placerade honom mitt i ett stort antal avgörande ögonblick i såväl svensk som amerikansk historia.

När jag gjorde research kring Swede Hollow snubblade jag över ett otroligt spännande emigrantöde, som också blev en nyckel till det moderna Sverige. Knut Oscar Broady föddes som utfattig pojke i Uppsala, hörde till den första vågen av utvandrare och han förlorade allt under resan till det nya landet. På väg mot sin undergång i New York mötte han Gud och fick en kallelse: att slåss mot slaveriet. Detta ledde Knut Oscar Broady ut på inbördeskrigets slagfält, däribland Gettysburg. Han tycks vara överallt under de dramatiska år som formar såväl Lincolns USA som folkrörelsernas Sverige."


2. Överprästinna skall det visst finnas en karaktär som är i Solens dotter (första delen i bokserien Gudablod) av Anna Granberg. Inte läst, men skall vara en fantasy-serie.
3. Överförtjust är seriefiguren Nemi i drakar, choklad och Coca-Cola (folk som föredrar Pepsi måste det helt enkelt vara något fel på, tycker Nemi).
Tack för en underhållande Boktriss-genomgång, det var både utmanande och nostalgiskt kul!


2 kommentarer:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!