måndag 12 februari 2024

Måndagsmöte mellan ett helgon, en drottning och en lat katt


  
Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är G:


1. Man kan nästan säga att S:t Göran (Saint George) blir till en slags karaktär i berättelsen Sankt Göran och draken (1900) av Verner von Heidenstam. Novellen hittades i Vårt hems Nobelbiblioteks bok med moderna mästerverk från 1929, Åhlén & Holms Boktryckeri.

"Först kommer tjuvnadens ödla liten och rädd och man har roligt åt hennes kvicka slingringar, men hon växer och växer och får vingar och klor, och hennes etter sätter fläckar på den blankaste rustning. Hon blir draken, som reser sig ur jordens smuts för att sönderslita och förstöra, och till sist ligga där kring henne de avgnagda benranglen av varelser, som en gång var ljusets barn" 

 

"Nå, hvad tycker du om Heidenstam?"
"Å, förtjusande! Idealisk! Härlig alldeles!"
"Har du läst honom då?"
"Nej, men han sitter ju i hvartenda boklådsfönster!"

Dåtidens satir

 

Som man sagt senare att Heidenstam skulle ha sympatiserat med nazismen är för övrigt en faktoid (en bevisad felaktighet). Finns mycket sådant dumt även i vår levande värld idag. Inte minst via associationsskuld och allehanda halmgubbar.2. Tidigmedeltida engelska drottningen Guinevere i legenden om Kung Artur. Legenden återfinns t.ex. i bokserien Sagan om Avalon av Marion Zimmer. Kung Arthurs hustru Guinevere hade i en senmedeltida berättelse en fling med Arthurs främste riddare och trogne vän Lancelot.3. Katten Gustaf (Garfield the cat) är skapad av Jim Davis. Amerikansk tecknad serie som hade premiär 1978. Gustaf är en lat och fet cynisk katt som gillar att sova, titta på TV, äta lasagne och att utsätta korkade hunden Ådi för practical jokes. Gustaf hatar vidare måndagar och söta kattungen Nermal. Gustafs och Ådis gemensamma husse heter Jon Arbuckle.

2 kommentarer:

  1. Gustaf är rolig tycker jag, men jag har inte läst någon serie med honom på länge.
    https://skrivrobert.blogspot.com/2024/02/boktriss-g.html

    SvaraRadera
  2. katten Gustaf har verkligen hamnat i fint sällskap! jag är riktigt förtjust i Heidenstam. gillar Clive Owen också. även om han inte börjar på G

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!