måndag 5 februari 2024

Farornas konung, Fideli och en heltäckt superhjälte

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är F:


1. Farornas konung (Hampus) i Den vita stenen (1964) av Gunnel Linde. Hampus är föräldralös och bor hos sin farbror som är skomakare.

2. Fideli (Fia) i samma som ovan. Bor inackorderad tillsammans med sin mamma (ensamstående pianolärarinna) i häradshövdingens hus, där argsinta "förklädeshäxan" Malin är hushållerska.

3. Fantomen (The Phantom). Tecknad serie skapad 1936 av Lee Falk. Fantomen var den första seriefiguren med tajt heltäckande dräkt. I Sverige där serien hade premiär 1940 har figuren kallats Dragos. Som svensk serietidning började Fantomen ges ut 1950.



Kanske skulle vi fidelier kräva att den nya sortens farornas konungar borde bära burkini precis som fantomen, så vi inte behövde ägna tid åt att göra dem otrygga istället för att koncentrera oss på vår egen träning, eller vad tycker ni? (Med anledning av: Tillbaka till medeltiden).


Rimbo badhus 2023 (jo, det är sant! Denna besynnerliga tid!). Den här utvecklingen kan gå i rasande snabb takt när den väl etableras av islamister påhejande av wokefolk som feministiska förklädeshäxor. Snart kanske farornas konungar inte ens accepterar oss fidelier någonstans utan att de känner sig tvingade att göra oss "otrygga" om de får syn på oss.



3 kommentarer:

  1. fullständigt sublim bild! har faktiskt inte läst Den vita stenen

    SvaraRadera
  2. Den vita stenen kommer man väl ihåg.

    SvaraRadera
  3. När jag var liten fanns Dragos i Nya Wermlands-Tidningen. Jag har aldrig begripit varför man gav honom det namnet.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!