måndag 11 september 2023

Naberezhnaya Tower


Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är N:




Författarnamn:


"”Äntligen!” utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.

Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.

Avslagsmaskinen är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?

Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan."




Titel:

När skruven dras åt (Henry James)


  

På bokomslag:

Naberezhnaya Tower (pekar med röd pil mot byggnadens torn C) syns på omslaget till Rysslands historia : från Alexander II till Vladimir Putin. Ett kontorskomplex med tre torn i Moskvas affärscentrum. Tornen är uppkallade efter de tre första bokstäverna i alfabetet, torn A (högt), torn B (högre) och torn C (högst). Där i samma kvarter finns det tydligen en ännu högre byggnad, Mercury City Tower, som sedan 2013 (invigningen) och än så länge ska vara Europas högsta byggnad (339 m.). Högmod går före fall, sägs det ju. Återstår att se. Getingbon brukar bli kaotiska innan de klappar ihop helt på höstkanten.

Mina grannar, som utan bygglov skapat sig en vräkig byla ute i boden denna sommar, har flyttat ut:


8 kommentarer:

  1. har varit i Ryssland ett par gånger men har inte koll på detaljer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig varit där och vill aldrig någonsin dit. Men visst är det ett jätteland (som finns alldeles för nära oss), och som väcker både nyfikenhet och obehag. City i Moskva med skyskraporna ska ju vara en senare skapelse under 2000-talet, och tja... jag vet inte jag om man kan kalla dessa byggnader för detaljer direkt. :D

      Radera
  2. Jag är mycket imponerad av att du hittat något som heter Naberezhnaya Tower på omslaget :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes. Tyckte välan jag hittat nåt ganska svårslaget. Naberezjnajatornens C-torn var tidigare den högsta byggnaden (59 våningar) i Ryssland och Europa. Fast det kom sen att övertrumfas. Ruzkigt högt i varje fall.

      Radera
  3. Omslagets N är ju rent av raffinerat!

    SvaraRadera
  4. Avslagsmaskinen låter som något en borde läsa. har läst en hel del rysk litteratur samt gymnasiekunskaper i ryska. men jag vet inte om jag skulle våga åka dit. tornet var ju fiffigt. har aldrig hört talas om

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, läs Avslagsmaskinen! Fler måste verkligen uppmärksamma det där. De felaktigt utförsäkrade är totalt osynliggjorda. Tycker det är fullständigt obegripligt att man lyckats mörklägga det så effektivt, precis hela politiska skalan, från vänster till höger. Och medierna matas ju med bidrag från staten, så journalisterna håller sig inom de ramar politikerna bestämt. Är det inte sånt som kallas korruption?

      Radera
  5. Men vilka fräcka grannar du har.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!