måndag 24 maj 2021

"Avslagsmaskinen : Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring", Niklas Altermark

Avslagsmaskinen : Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring, Niklas Altermark. Verbal Förlag. Antal sidor: 220. Utgivningsdatum: 28 oktober 2020.


”Äntligen!” utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.

Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.

Avslagsmaskinen är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?

Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan.


Boken bör naturligtvis läsas av samtliga politiker (speciellt S-politiker, som bär det största ansvaret för hur illa det har blivit p.g.a. minister Strandhälls regleringsbrev till Försäkringskassan), och såklart alla andra. För detta berör oss alla, precis vem som helst kan drabbas. Och problemet bara växer.

De utförsäkrade är dagens avhumaniserade som på sätt och vis upphört att existera. Avhumanisering är hemskt. En slags utrensning som bara pågår och får fortsätta i det tysta. Hur detta blivit något nutida allmänt som bara ska accepteras är för mig obegripligt. Är ju omöjligt att acceptera. Att jag skriver det här är väl någon sorts protest, antar jag.

Så länge det inte blir någon förändring, så länge vi har den minsta möjliga yttrandefrihet kvar, borde vi väl uppmärksamma avhumanisering även inom landets gränser?

Försäkringskassans okunniga och oansvariga utförsäkringar av sjukskrivna borde inte få tystas ner så här, vara något som numera absolut inte verkar få synas i svensk media. Vissa rättsvidriga företeelser tycks alltmer effektivt sopas under mattan sedan snart åtta år tillbaka, och skrämmande nog kan det säkert fortsätta på samma vis därefter.

Är du utförsäkrad har du inte rätt till a-kassa (spelar ingen roll om du betalat till a-kassan i decennier) -> för att du är sjukskriven, du har inte rätt till något annat ekonomiskt stöd heller (spelar ingen roll om du arbetat och betalat skatt i nästan ett helt liv) -> för att du är sjukskriven (och då hänvisad till ett sjukförsäkringssystem du blivit utkastad ifrån), du har ingen möjlighet att få hjälp genom Arbetsförmedlingen -> för du är sjukskriven och de anser att du ska ha sjukpenning/sjukersättning... Ja, du har helt enkelt inte rätt att finnas längre.

För nej Strandhäll, det går inte att trolla bort sjukdomar över en natt, det fungerar tyvärr inte så, hur underbart det än vore om det var sant.

Avslagsmaskinens avhumaniseringar (med många liv på sitt samvete) borde verkligen inte vara oberörbart ämne. De flesta överklaganden som hamnar i rättslig prövning förkastar läkarunderlagen och går på Försäkringskassans medicinskt totalt inkompetenta avslagslinje.

Lever här och nu, och kan inte låta bli känna med mina medmänniskor, måste göra något istället för att bara tiga, som de flesta andra tycks göra. Kanske kommer även jag att tystna med tiden, ibland spelar det ingen roll hur mycket man försöker.

Läs mer om Avslagsmaskinen på Goodreads här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!