onsdag 10 maj 2023

"(forts.)", KG Johansson

(forts.), KG Johansson. TiraTiger Förlag. Antal sidor: 192. Utgivningsdatum: 2023-04-01.

Recensionsexemplar


"(forts.) är en samling noveller som bygger på mer eller mindre klassiska historier. I ”Resenärerna” får H. G. Wells besök av Jules Verne, som vill göra en tidsresa. I ”Mark Twains hemliga dagbok” envisas djävulen med att förfölja Twain, som under sin livstid kämpade med att skriva ned en historia på just det temat. ”Toni” berättar om en kvinna som finner sitt Shangri-La men inte är riktigt nöjd … och så vidare. Andra noveller behandlar King Kong, världens långsamma undergång, Moby Dick och så vidare, och alla ger nya svar på den gamla frågan: vad hände sen?"


Utmärkt samling med åtta fanfictionnoveller, plus författarens personliga korta kommentarer efter varje novell.


Försöker sammanfatta:

Innan himlen faller skall vara den näst äldsta novellen i samlingen. Den skall utgå från ett antal sf-berättelser och något som tydligen skall vara ett citat av Philip K Dick: "lita aldrig på någon eller något, inte ens på dig själv." - låter som PKD, så det stämmer säkert. Himlen i Innan himlen faller fick mig att tänka på novellen Babels torn (Tower of Babylon) i Berättelser om ditt liv av Ted Chiang, fast på ett annat sätt. Fantasifullt, obehagligt, spännande förklaringar till situationen.

I djuplodande Resenärerna får man möta HG Wells, Jules Verne och några andra för tiden framstående personer, samt en slags "tidsresa".

Novellen Mark Twains hemliga dagbok ska utgå från den av Twain oavslutade långnovellen The Mysterious Stranger och Twains egna liv. Blev min favoritnovell i denna samling.

Toni skall hämta inspiration från James Hiltons Lost Horizon - den klassikern skall visst komma ut i svensk översättning, fast först 2025, då med titeln Försvunna horisonter, kan inte se att den översatts tidigare, vilket man förstås kan tycka är ganska märkligt. Nåväl, ungdomens källa med komplikationer! En novell som handlar om åldrande och om ett mystiskt Shangri-La (som ju från början är en fiktiv plats beskriven i nämnda Lost Horizon).

Berättelsen Inte Ishmael bygger på ett verkligt livsöde, en överlevande från ett valfångstskepp 1820, Charles Ramsdell. En fasansfull prövning som ledde till vad? En skräckhistioria ur verkliga livet som inspirerade till Moby Dick... och såklart Inte Ishmael!

Älskade Kong behandlar kändisskap, besatthet och Bikiniatollen (en atoll som tillhör Marshallöarna i norra Stilla havet, område för kärnvapenprovsprängning, provsprängning av såväl första atombomb som första vätebomb, ruskigt värre). Vidare: Andra världskriget, kalla kriget, King Kong och en väldigt speciell mormor...

Nusse uppges vara den äldsta novellen i samlingen och en tilldiktning till författarens egna trilogi Glastornen, som jag inte läst - annars har jag läst väldigt mycket av KG Johansson måste jag tillägga, så många som 24 böcker(!) har det faktiskt blivit. Handlingen i Nusse menas utspela sig i samma värld, fast tidigare. Dystert slut på denna dystra novell i ett slags undergångsscenario, och då kan man ju undra hur en framtida värld till detta gestaltas... Så, jag blir lite nyfiken på Glastornen-trilogin nu.

De döda drömmarnas ö är en slags berättelse om öar i fiktionen och tankar om medvetandet. Öar och vad öar vill lyfta fram. Den hemlighetsfulla ön, Skattkammarön, pjäsen Stormen (The Tempest), Dr Moreaus ö, o.s.v. Om överlevnad på öar, enslighet, artificiell intelligens och medvetandet (AI som blir medveten, ett aktuellt ämne).


Helhetsupplevelse: Lättlästa och intressanta noveller som är både tankeväckande och underhållande, sådana man gärna läser fler gånger. Ger på ett inspirerande sätt förnyat intresse för ursprungliga berättelser, platser, personer och historiska händelser som nämns.


Veckans mening: Något av det värsta

En smakebit på søndag: Julia finnsMark Twains hemliga dagbok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!